21.08.2017 Zaujímavosti

KULTÚRA: Výstava F. Guldana pripomína, ako Slovensko ovplyvnili exody.

foto: Magistrát BA

Obyvatelia i návštevníci hlavného mesta si na Primaciálnom námestí v Bratislave môžu do 23. augusta pozrieť výstavu Františka Guldana, rozvíjajúcu tému exodov na Slovensku.

Práve prostredníctvom tohto fenoménu, ktorý ovplyvnil správanie niekoľkých generácií na Slovensku, poukazuje autor výstavy na súvislosti, ktoré ovplyvňujú súčasnosť i budúcnosť krajiny.

Exody, ako jeden z určujúcich faktorov formujúcich správanie Slovákov, prezentuje Guldan ako nedobrovoľné vyhnanstvá, odsuny či deportácie, ktoré mali rôzne príčiny od sociálnych, politických, ekonomických po národnostné, etnické či náboženské.

Výstava reflektuje 13 exodov, ktoré úplne zmenili sociálnu klímu Slovenska. Deportácie Židov, exody Rómov, vyhnanie Maďarov a Čechov či emigrácia po roku 1968.

František Guldan sa niekoľko desaťročí venuje komornej maľbe, ilustrácii, mozaike, zváranej plastike a kultúrnej publicistike



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.