25.04.2017 SPRÁVY

Žilinské rádio Frontinus dostalo kvôli Mazurekovi pokutu.

foto: David Ištok / Aktuality.sk

Žilinské rádio Frontinus, ktoré odvysielalo debatu s poslancom Milanom Mazurekom dostalo pokutu od Rady pre vysielanie a retransmisiu. Dôvodom je porušenie pravidiel objektivity a porušenie zákazu podnecovania nenávisti.

"Rada pre vysielanie a retransmisiu na dnešnom zasadnutí rozhodla, že odvysielaním programu Debata na telefón dňa 2. októbra 2016 na programovej službe Rádio Frontinus, ktorej jediným hosťom bol poslanec NR SR Milan Mazurek, jej vysielateľ, FRONTINUS, s.r.o. porušil zákon o vysielaní a retransmisii," uviedla v písomnom stanovisku hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu, Lucia Jelčová.

Rada konštatovala porušenie dvoch ustanovení zákona o vysielaní a retransmisii. Rádio preto dostalo pokutu vo výške 15 tisíc eur.

"Program Debata na telefón obsahoval vyhranené a výlučne jednostranné názory M. Mazureka týkajúce sa riešenia rómskej problematiky, väzenského systému, sociálneho systému, dôchodkov a prerozdeľovania verejných financií, kritické vyjadrenia ku konaniu vlády, predstaviteľov koalície a opozície, výboru pre ľudské práva, riaditeľa RTVS Václava Miku, generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, poslankyne Lucie Nicholsonovej a mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu, bez poskytnutia akejkoľvek názorovej oponentúry, čím prišlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti politicko-publicistického programu," píše sa v stanovisku RPVaR.

Mazurek mal skrytou formou podnecovať nenávisť


"Vysielateľ v
programe Debata na telefón
odvysielal vyjadrenia o neprispôsobilosti, sociálnych výhodách, násilí a vandalizme príslušníkov rómskeho etnika spôsobom porušujúcim zákaz skrytou formou podnecovať nenávisť na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine. Vysielateľ odvysielal vyjadrenia o nebezpečenstve, ktoré predstavuje skupina islamských imigrantov, spôsobom porušujúcim zákaz skrytou formou podnecovať nenávisť na základe viery a náboženstva. Vysielateľ odvysielal explicitné urážlivé vyjadrenia na adresu rómskeho etnika, čím porušil zákaz otvorenou formou znevažovať alebo hanobiť na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine,"
vysvetlila svoje rozhodnutie Rada pre vysielanie a retransmisiu.

Rozhodnutie Rady nadobudne právoplatnosť jeho doručením vysielateľovi. Ten ho môže napadnúť správnou žalobou na krajskom súde. Rada  pre vysielanie a retransmisiu dostala celkovo 8 stažností na toto vysielanie.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.