Bratislava, 18.12.2014 SPRÁVY

Splnomocnenec Pollák presťahoval svoj úrad. Odteraz ho strážia policajti.

foto Gipsy Television

Vládny splnomocnenec Peter Pollák presťahoval svoj úrad zo súkromných do štátnych priestorov. Jeho úrad tak ročne ušetrí na prenájme desiatky tisíc eur. 

"Úrad splnomocnenca sídlil niekoľko rokov v priestoroch, za ktoré platil súkromnej firme drahé nájomné. Mojim príchodom na úrad sme hľadali možné úspory. Hľadali sme preto štátne priestory, kam by sme mohli úrad presťahovať," povedal Peter Pollák v rozhovore pre Gipsy Television.

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity tak už nesídli na Cukrovej ulici, ale na Vajnorskej 25 v Bratislave (smer OC Polus). V budove sídli aj vedenie hraničnej a cudzineckej polície a Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave. 

Úrad sa bude sťahovať ešte raz


"S veľkou pravdepodobnosťou sa o niekoľko mesiacov budeme sťahovať opäť do nových priestorov. Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity bude prijímať nových zamestnancov, keďže budeme gestorom základného balíka v novom programovacom období 2014-2020. Prijmeme možno niekoľko desiatok zamestnancov a tu by sme sa všetci nezmestili,"
vysvetlil Pollák.

Aké je poslanie Úradu splnomocnenca?

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vznikol v roku 2001 a zaoberá sa riešením rómskej národnostnej menšiny. Splnomocnenec navrhuje, koordinuje a kontroluje činnosti smerujúce k riešeniu problémov rómskej menšiny a po odsúhlasení vládou SR realizuje systémové riešenia na dosiahnutie rovnoprávneho postavenia občanov patriacich k rómskej menšine v spoločnosti. Dbá na dodržiavanie základných práv a slobôd zaručených ústavou a zákonmi SR, ako aj medzinárodnými zmluvami o ľudských právach.

Toto boli vládni splnomocnenci

Vincent DANIHEL (1999 - 2001)

Prvého šéfa úradu Vincenta Danihela vymenovala vláda Mikuláša Dzurindu. Z funkcie ho pre údajne spory odvolal vtedajší vicepremiér Pál Csáky. Právnik Vincent Danihel zomrel v roku 2011.







Klára ORGOVÁNOVÁ (2001 - 2007)

Ficov kabinet ju odvolal z funkcie pre odlišné názory na riešenie problémov rómskej menšiny. Orgovánová v súčasnosti šéfuje Rómskemu inštitútu.








Anina BOTOŠOVÁ (2007 - 2009)

Anina Botošová odstúpila z postu splnomocnenkyne po tom, ako čelila obvineniam, že jej úrad pridelil granty združeniu, v ktorej figurovala Botošovej adresa ako sídlo združenia. Botošová to vtedy odmietla. V súčasnosti opäť pracuje na Ministerstve práce sociálnych vecí a rodiny.





Ľudovít GALBAVÝ (2009 - 2010)

Z funkcie odstúpil na základe vlastnej žiadosti, údajne zo zdravotných dôvodov. V súčasnosti prednáša na Katedre sociálnej práce a sociálnych vied UKF v Nitre. 






Miroslav POLLÁK (2010 - 2012)

Bol prvým nerómskym splnomocnencom. Z funkcie ho odvolal vládny kabinet Ivety Radičovej, pod ktorú v tom čase patrila rómska agenda.








Peter POLLÁK (2012 - súčasnosť)

Je doteraz najsilnejším vládnym splnomocnencom pretože je aj poslancom Národnej rady. Dokáže presadiť prijatie potrebných zákonov.





Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.