Bratislava, 13.09.2014 SPRÁVY

RÓMOVIA: V Bratislave sa skončil svetový kongres odborníkov na rómsku problematiku

foto Gipsy Television

130 odborníkov z viacerých kontinentov prišli diskutovať do Bratislavy o rómskej problematike. Gypsy Lore Society hodnotí kongres ako najlepší v jej doterajšej histórii.

Odborníci so Spojených štátov amerických, Brazílie či Argentíny prišli do hlavného mesta diskutovať o rómskej problematike. Medzi uznávanými odborníkmi sa našli aj rómski experti, ako napríklad Hristo Kyuchukov, turecký Róm pochádzajúci z Bulharska, ktorý už dlhobodo žije v nemeckom Berlíne.

"Mojimi poznatkami, skúsenosťami o ktorých som tu rozprával s kolegami môžem pomôcť našim Rómom, aby mali lepší život. Verím, že politika, tam kde žijú Rómovia dokáže zmeniť situáciu európskych Rómov, aby ich životné podmienky boli lepšie," povedal Kyuchukov pre Gipsy Television.

Kongres každoročne organizuje medzinárodná organizácia Gypsy Lore Society so sídlom v USA, ktorá združuje odborníkov z viacerých krajín sveta. Jej kongresy sa pravidelne uskutočňujú v inom štáte. Tento rok expertov hostila Bratislava. Organizačné veci mal pod palcom Ústav etnológie Slovenskej akadémie vied. 

Ďalší ročník kongresu Gypsy Lore Society sa uskutoční v Moldavsku. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.