MARKOVCE: Na odstraňovaní následkov povodní sa chcú podieľať aj miestni Rómovia

Markovce 30. júla 2010 (TASR) - Obec Markovce začala v tomto roku s realizáciou aktivít vzdelávacieho projektu pre podporu integrácie znevýhodnených skupín miestnych obyvateľov na trhu práce. Takmer 100 Markovčanov sa počas školení zoznámi s prácou na počítači a rôznymi druhmi stavebných činností.

 

Starostka obce Valéria Eľková verí, že získané poznatky z oblasti stavebníctva zužitkuje samospráva pri rekonštrukcii obecného majetku i pri odstraňovaní škôd, ktoré po sebe zanechali májové a júnové povodne. "V súčasnosti bežia počítačové kurzy asi pre 16 obyvateľov obce, sú to prevažne mladšie ročníky narodené v roku 1993," informovala Eľková. Ako dodala, miestni Rómovia by mali získať základné zručnosti pri práci s počítačom, ktoré môžu následne využiť pri hľadaní si práce či komunikácii s rôznymi orgánmi štátnej správy. "Prioritou je, aby sa naučili vypísať napríklad žiadosť o prijatie do zamestnania, alebo životopis," poznamenala Eľková.

"Účastníci projektu sa neskôr zoznámia aj s rôznymi druhmi stavebných prác a výrobou zámkovej dlažby. V tejto súvislosti už máme k dispozícii potrebné formy a pracovný stôl," povedala Eľková. Ako dodala, v rámci projektového zámeru získajú Markovčania potrebnú prax pri rekonštrukcii Obecného úradu. "Pôjde napríklad o zatepľovanie objektu či pokládku dlažieb," vysvetlila Eľková. Rómovia sa budú zároveň podieľať po povodniach na oprave zvlhnutého muriva na budove Kultúrneho domu.
Podľa Eľkovej je o vzdelávanie v obci dostatočný záujem. "Ľudia sa tešia, je to pre nich aj náplň voľného času, ktorý nevedia využiť iným spôsobom. Získajú hodnotu, ktorá môže zlepšiť ich sociálne postavenie," konštatovala starostka.

Obec získala na aktivity projektu nenávratný finančný príspevok v hodnote 133.000 eur z prostriedkov Európskej únie. Na celkových oprávnených nákladoch projektového zámeru sa podieľa samospráva piatimi percentami. Školiace kurzy potrvajú do júla budúceho roka.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.