13.03.2017 SPRÁVY

Francúzsko: Le Pen musí kvôli výrokom na adresu Rómov zaplatiť pokutu 5000 eur.

foto france24.com

Niekdajší líder ultrapravicového francúzskeho Národného frontu Jean-Marie Le Pen dostal za podnecovanie k nenávisti a diskriminácii v súvislosti so svojimi výrokmi na adresu Rómov pokutu.

Rozsudok prvostupňového súdu z apríla 2016, voči ktorému sa Le Pen odvolal, potvrdil odvolací súd v Aix-en-Provence, ako informovali tamojšie justičné zdroje. Le Pen sa počas svojej politickej dráhy opakovane dostal do konfliktu so zákonom, a to práve kvôli podnecovaniu k rasovej nenávisti alebo popieraniu zločinov z obdobia nacizmu.

Už v roku 2013 ho napríklad odsúdili za to, že použil ako synonymá termíny Rómovia a zlodeji. Aj pre samotný Národný front, pri ktorého zrode stál jeho neskorší prezidentský kandidát, sa v roku 2015 stál senior francúzskej politickej scény bremenom, pretože strana pod vedením Le Penovej dcéry Marine sa usilovala v tom čase o miernejší imidž v snahe získať nových voličov. Pre bývalého lídra strany z rokov 1972-2011 to znamenalo napokon vylúčenie z radov Národného frontu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.