VRANOV: Rómska komunita sa zapojila do projektu Ako narábať s peniazmi

Vranov nad Topľou 3. októbra 2011 (TASR) - Mesto Vranov nad Topľou ukončilo v týchto dňoch realizáciu niekoľkomesačného projektu zameraného na marginalizované skupiny miestneho obyvateľstva. Lektori a ich zverenci hľadali v uplynulom období spôsoby efektívnejšieho narábania s rodinným rozpočtom za účelom budúcej tvorby úspor a znižovania zadlženosti v jednotlivých domácnostiach.

"Projekt s názvom Ako narábať s peniazmi sme pripravili na základe výzvy Nadácie pre deti Slovenska, ktorá zabezpečila program Škola rodinných financií a tento šíri po celom Slovensku," informovala TASR Gabriela Brandoburová z odboru sociálnych služieb Mestského úradu vo Vranove nad Topľou. Ako dodala, obsahová náplň projektu je zameraná na diagnostiku hospodárenia rodín s vlastnými peniazmi. Veľká pozornosť projektových manažérov je venovaná finančným produktom, mnohé domácnosti sa pre ich nesprávne využívanie dostali v uplynulom období do problémov.


"Keď sme išli na konkrétnu situáciu tej-ktorej rodiny, ukazovali sme, ako sa môže z malej čiastky peňazí, ktorú dlhuje občan, vytvoriť veľký balík, ktorý sa stáva ťarchou na dlhšie obdobie pre tú rodinu a znižuje vážne jej životnú úroveň," uviedla v tejto súvislosti Brandoburová. Ako pozitívny výsledok projektu hodnotí zmenu správania účastníkov projektu, ktoré sa prenieslo do ich finančnej disciplíny. "V uplynulom období si niektoré rodiny dokázali aj nasporiť financie a týmto smerom chcú pokračovať aj naďalej."


Jedným z možných spôsobov znižovania výdavkov rodinného rozpočtu, ktorý si zároveň prakticky vyskúšali účastníci projektu, je aj sebestačnosť pri produkcii vybraných druhoch ovocia a zeleniny. "Jedna z rodín požiadala mesto o pridelenie záhradky. Pustila sa do hospodárenia, niečo si vypestovala, prilepšila si a splatila dokonca niektoré dlhy," uzavrela Brandoburová s tým, že účastníkov projektu zároveň zoznámili s výrobou bižutérie či technikou pletenia košíkov.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.