28.10.2020 SPRÁVY

VIDEO: Zisťovali sme či sa rómski žiaci môžu vzdelávať dištančne.

Foto: Gipsy Television

Už dva dni sa žiaci druhého stupňa základných škôl vzdelávajú dištančne. Dôvodom sú opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Čo znamená dištančné vzdelávanie? Žiaci sú doma, majú internet a počítač alebo tablet. Prostredníctvom nich sú v spojení s učiteľkou. Prax je ale taká, že na Slovensku sú tri skupiny žiakov. Tí, ktorí majú doma internet a počítač. Tí, ktorí majú doma telefón s internetom, ale majú obmedzený počet dát a tretiu skupinu tvoria zase tí žiaci, ktorí doma nemajú ani internet, počítač a ani mobilný telefón s dátami.

Dištančné vzdelávanie si žiaci vyskúšali už počas prvej vlny pandémie. Inštitút vzdelávacej politiky zisťoval, ako to bolo v prípade rómskych žiakov. "Situácia bola kritická predovšetkým v školách s vysokým zastúpením žiakov a žiačok zo sociálne znevýhodneného prostredia a v špeciálnych základných školách. Podiel nezapojených detí a detí, ktoré sa neučili prostredníctvom internetu, bol v týchto školách niekoľkonásobne vyšší oproti priemeru iných škôl. Učiteľky a učitelia v týchto školách častejšie hlásili problémy súvisiace s diaľkovým vzdelávaním a riaditeľky a riaditelia týchto škôl častejšie uvádzali, že by v prípade opätovného uzavretia škôl potrebovali podporu najmä v oblasti sprístupnenia prezenčného vzdelávania pre vybrané skupiny žiakov a žiačok," uvádza sa v hodnotiacej správe inštitútu.

Študenti stredných škôl sa už takmer tri týždne vzdelávajú cez internet. Zisťovali sme, či aj oni majú rovnaký problém ako žiaci základných škôl.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.