03.10.2022 SPRÁVY

Úrady práce vyplatil v auguste rekordné náhradné výživné.

Ilustračné foto Gipsy Television

Úrady práce vyplatili v auguste náhradné výživné v celkovej výške presahujúcej 748-tisíc eur. Je to najvyššia čiastka od roku 2009, kedy nový zákon o náhradnom výživnom priniesol viaceré zásadné zmeny.

Štát pomáha občanom a deťom náhradným výživným v prípadoch, keď zlyhávajú zodpovedné osoby a neplnia si vyživovaciu povinnosť voči nezaopatrenému dieťaťu ako aj v prípadoch, keď osirelé dieťa dostáva minimálny či žiadny sirotský dôchodok. V priebehu tohto roka vstúpili v oblasti náhradného výživného do platnosti dve významné legislatívne zmeny. Ich cieľom bolo zvýšenie a zrýchlenie dostupnosti náhradného výživného pre deti. Okrem toho, siroty s najnižšími či žiadnymi sirotskými dôchodkami dostali viac peňazí a obmedzili sa výpadky vo výživnom pri exekúcii.

Vďaka tohtoročným legislatívnym zmenám neustále stúpa suma vyplatená v rámci náhradného výživného. V januári tohto roka vyplatili úrady práce takmer pol milióna eur, v máji to bolo viac ako 676-tisíc eur a v auguste 748 288,87 eura. Od začiatku roka sa tak mesačná výplata náhradného výživného zvýšila približne o 50 percent a dosiahla najvyššiu hodnotu od roku 2009, kedy zákon o náhradnom výživnom číslo 201/2008 priniesol viaceré zásadné zmeny. Historicky najvyššiu hodnotu dosiahol aj počet osirelých detí s najnižšími alebo žiadnymi sirotskými dôchodkami, ktorým úrady pomohli náhradným výživným. Celkovo ich v auguste bolo 1 546.

„Vývoj v oblasti náhradného výživného ukazuje, že náš systematický prístup a dobre zacielené zmeny v legislatíve dokázali efektívne zlepšiť viacero vecí v tejto oblasti. Od januára narástla výška pomoci a rastie aj počet detí, ktorým prostredníctvom náhradného výživného pomáhame. Celkový počet detí, ktorým sme takto v auguste pomohli, bol 9 379, čo je o dve tisícky viac ako na začiatku roka,“ zhodnotil vývoj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Rastúci trend v oblasti náhradného výživného potvrdil aj výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik. „Po zmiernení legislatívy sa zastavil pokles počtu poberateľov. V januári 2022 sa počet poberateľov pohyboval na jednej z najnižších hodnôt  od roku 2009. Odvtedy zaznamenávame postupný nárast. Možno predpokladať, že ešte nejaký čas bude pokračovať nábehová krivka. Jedným z faktorov, ktorý môže zvýšiť záujem o túto dávku v budúcnosti, je nepriaznivá ekonomická situácia, rast nezamestnanosti a s tým súvisiaci problém insolventnosti povinných rodičov, najmä otcov, a ich znížená schopnosť platiť výživné na svoje deti,“ vysvetľuje Bednárik.

Štatistika ústredia práce ukázala aj pokračovanie klesajúceho počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi. V auguste ich bolo 57 999. Počet poberateľov sa znížil už tretí mesiac v rade. Najviac poberateľov ubudlo v Banskobystrickom kraji, a to 205, a v Košickom kraji – 194. „Na znižovaní počtu ľudí odkázaných na pomoc štátu dlhodobo pracujeme. Rád by som pripomenul, že teraz v septembri sme spustili dva nové národné projekty, konkrétne projekt Prax pre mladých a projekt Aktivácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. Jednou z kľúčových ambícií druhého spomínaného projektu je pomôcť udržať nastolený trend vo vývoji počtu ľudí v hmotnej núdzi a citlivým prístupom pomôcť napríklad dlhodobo nezamestnaným opäť nájsť svoje miesto na trhu práce. Okrem toho, oba projekty majú preventívny charakter proti nárastu počtu ľudí v hmotnej núdzi,“ povedal generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

Rastislav Bednárik poukazuje na zmeny vo vývoji štruktúry poberateľov pomoci v hmotnej núdzi. „V situácii, kedy existuje vysoký podiel poberateľov jednotlivcov a vysoký podiel dlhodobých poberateľov, poberajúcich pomoc dlhšie ako dva roky, sa ukazujú určité zmeny. Narastá počet núdznych domácností s deťmi, rastie počet krátkodobých poberateľov do 6 mesiacov dĺžky poberania a klesá počet dlhodobých poberateľov. Tieto zmeny by mohli signalizovať, že časť domácností v hmotnej núdzi sa po aktuálnom prepade do záchrannej siete snaží čím skôr vymaniť z tejto situácie. Bolo by žiadúce, aby trend skoršieho vymanenia sa zo závislosti na dávkach pokračoval. Aktuálna ekonomická situácia prinášajúca zdražovanie, neistotu v dodávkach energií, rastúcu neistotu udržania pracovných miest, je vážnym faktorom pre podporu rastu aj krátkodobej aj dlhodobej závislosti na pomoci v hmotnej núdzi,“ uzatvára Bednárik.

 

Výber zo štatistiky sociálnych ukazovateľov – august 2022:

 

  • Počet poberateľov náhradného výživného: 6 058 (5 908 osôb v júli 2022, 4 727 osôb v januári 2022).

 

  • Suma vyplatená na náhradnom výživnom: 748 288,87 EUR (712 511,42 EUR v júli 2022, 494 027,81 EUR v januári 2022).

 

  • Celkový počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi: 57 999

(58 738 osôb v júli 2022, 57 747 osôb v auguste 2021).

 

  • Počet poberateľov štátnych sociálnych dávok: 691 144

(693 860 osôb v júli 2022, 689 543 osôb v auguste 2021).

 

  • Počet poberateľov prídavkov na dieťa: 661 138

(664 540 osôb v júli 2022).

 

  • Počet poberateľov rodičovského príspevku: 140 125

(140 296 osôb v júli 2022).

 

  • Počet poberateľov príspevku pri narodení dieťaťa: 4 618

(4 472 v júli 2022)

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.