ŠKOLSTVO: Pomáha Rómom v integrácii metodicko-pedagogické centrum?

ilustračné foto Gipsy Television

Bratislava, 15. február 2013 (Gipsy Television) - Metodicko-pedagogické centrum podľa Ministerstva školstva realizuje ambiciózne projekty, ktoré sledujú vzdelávanie pedagógov materských škôl, profesijný a kariérový rast pedagogických a odborných zamestnancov a napokon aj vzdelávanie učiteľov. Cieľom je údajne zlepšiť vzdelanostnú úroveň žiakov z marginalizovanýchrómskych komunít.

V októbri 2009 sa Metodicko-pedagogické centrum stalo prijímateľom národného projektu „Profesijný a kariérový rast pedagogických zamestnancov". „Vďaka tomu bude pedagogickým a odborným zamestnancom poskytnuté vzdelávanie v 625 programoch kontinuálneho vzdelávania. Mesačne sa v rámci projektu realizuje približne 475 vzdelávacích podujatí, pričom v jednej skupine sa vzdeláva okolo 20 účastníkov," uviedol pre Gipsy Television hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

 

Ďalším národným projektom je "Vzdelávaním pedagogických zamestnancov k inklúzii marginalizovaných rómskych komunít," ktorý sa začal realizovať v októbri 2011. „Jeho zámerom je prostredníctvom vzdelávania pedagogických a odborných zamestnancov zlepšiť vzdelanostnú úroveň osôb z marginalizovaných rómskych komunít a dosiahnuť ich úspešnú adaptáciu na trhu práce," uviedla pre Gipsy Television generálna riaditeľka Metodicko-pedagogického centra Henrieta Crkoňová.

 

V rámci projektu bol vytvorený celodenný výchovný systém, ktorý sa implementuje na 200 základných školách. Navštevuje ichcelkovo 45 084 žiakov, pričom viac ako 22 tisíc z nich sú práve deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ide o formu záujmových útvarov a oddelení celodenného výchovného systému. Na projekte spolupracuje 2700 pedagogických zamestnancov, ktorí v popoludňajších hodinách na základe dohody o pracovnej činnosti vedú na školách záujmové útvary.

 

Okrem toho každá základná škola zamestnáva na dva roky dvoch pedagogických asistentov učiteľa. Dôležitou aktivitou projektu je taktiež vytvorenie 1000 pracovných listov, či metodických materiálov pre novovzniknuté voliteľné predmety.


„Ambíciou projektu je vytvorenie modelu inkluzívneho školského prostredia prostredníctvom inovácií vo výučbe, voľnom čase, ale najmä lepšia pripravenosť pedagógov riešiť problémy výchovy a vzdelávania žiakov z marginalizovaných rómskych komunít," dodal hovorca Ministerstva školstva, vedy a výskumu Michal Kaliňák.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.