03.12.2021 SPRÁVY

Samosprávy sa môžu uchádzať o dotáciu na výstavbu ciest, chodníkov či mostov.

Foto: Gipsy Television

Ministerstvo vnútra vyčlenilo 10 miliónov eur pre samosprávy na výstavbu chodníkov, ciest a mostov, ktoré zlepšia dostupnosť služieb pre Rómov. Projekt je možné podať do 14. januára. 

"Cieľom pokračovania úspešnej výzvy nie je riešiť rutinnú údržbu a opravu pozemných komunikácií v obci, ale vybudovať takú infraštruktúru, ktorá umožní zabezpečiť zlepšený prístup obyvateľov MRK z osídlení k službám," vysvetlila generálna riaditeľka sekcie európskych programov MV SR Adela Danišková. Cieľovými službami môžu byť napríklad potraviny, kostol, ihriská, zberný dvor či cintorín.

Zmeny oproti predošlej výzve sa dotkli aj navýšenia limitov celkových oprávnených výdavkov podľa počtu Rómov, ktorých sa projekt dotkne. "Za osídlenie v zmysle tejto výzvy bude považované osídlenie, ktoré tvoria aspoň tri obydlia a v ktorom žije viac ako 80 percent Rómov. Z novej výzvy si obce budú môcť budovať osvetlenia aj mimo úsekov, ktoré sú predmetom projektu, pričom ale musí ísť o úsek vedúci k zadefinovaným oprávneným službám," priblížila Michaela Paulenová z ministerstva vnútra.

O financie sa môžu uchádzať obce z Atlasu rómskych komunít 2013 alebo 2019. Projekty sa môžu realizovať na celom území Slovenska okrem Bratislavského kraja. Žiadatelia sa na projektoch musia podieľať päťpercentnou spoluúčasťou. Výzva využíva inštitút zásobníka projektov, kedy sa poskytovateľ pomoci po navýšení alokácie na výzvu a na základe rozhodnutia štatutára môže rozhodnúť schváliť ďalšie projekty do výšky navýšenej alokácie.

Na zlý stav ciest v obciach, kde žijú Rómovia sme upozorňovali už viackrát. Pozrite si archívnu reportáž, ktorú sme nakrútili vlani.


Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.