15.10.2020 SPRÁVY

Rúško je oddnes povinné aj vonku.

Foto: Daniel Veselý

S účinnosťou od 15. októbra sú ľudia povinní nosiť rúško vonku, v budovách, v autobusoch, vo vlakoch či v električkách.

Výnimku majú deti do 6 rokov, osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia (intravilánu) obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím.

Výnimku majú aj osoby pri výkone športu, fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania, nevesta a ženích pri sobáši, umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu, tlmočníci do posunkovej reči v rámci výkonu povolania ale i zamestnanec, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

Pre deti od 3 do 6 rokov sa dôrazne odporúča pohybovať sa na verejnosti v exteriéroch, v priestoroch interiérov budov alebo v prostriedkoch verejnej dopravy s prekrytím horných dýchacích ciest (nos a ústa) rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom, či šatkou.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.