26.01.2021 SPRÁVY

Pred 76. rokmi spojenecké vojská oslobodili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

Foto: Gipsy Television

27. januára 1945 oslobodili spojenecké vojská koncentračný a vyhladzovací tábor Auchwitz pri poľskom meste Osvienčim. Práve tam počas 2. svetovej vojny deportovali slovenských Židov, ale i Rómov z Čiech a Moravy. 

27. januára 1945 sa do prvého kempu dostala sovietska armáda v oslobodzovacom ťažení smerom z východu. Bolo to v nedeľu, približne o deviatej ráno. Vojaci tam oslobodili približne 7 600 živých zajatcov, no našli aj dôkazy o tom, že na tomto mieste počas vojny nacisti bezdôvodne zavraždili minimálne 1,2 milióna ľudí. Niektoré zdroje zase uvádzajú, že počet obetí sa pohybuje na úrovni od 1,5 do štyroch miliónov ľudí. Presný počet zahynutých v Osvienčime sa tak nepodarilo zistiť.

Mnohé dokumenty nacisti zničili a obete, ktoré poslali do plynových komôr neevidovali. Dokumenty z Norinbergského tribunálu zase uvádzajú, že v koncentračnom tábore zahynulo 2,8 miliónov ľudí, 90% z nich boli Židia. Medzi zavraždenými bolo aj 21-tisíc Rómov z Holandska, Nemecka, Rakúska, Čiech a Moravy. 

Ako vznikol koncentračný tábor?

Tábor Osvienčim, po nemecky Auschwitz, založili na rozkaz druhého muža nacistického Nemecka, šéfa jednotiek SS i gestapa Heinricha Himmlera z 27. apríla 1940 v blízkosti rovnomenného poľského mestečka. Prvých väzňov, predovšetkým Poliakov väznených z politických dôvodov – sem zavliekli v júni 1940 a využívali ich na otrockú prácu. Postupne ho rozširovali na rozľahlý pracovný a vyhladzovací koncentračný tábor pre židov, ktorých doň privážali z celej Európy.

V tábore použili 3. septembra 1941 po prvý raz cyklón B a v plynovej komore ním zabili 600 sovietskych vojnových zajatcov a 250 ďalších väzňov. Koncom marca 1942 prišli do Auschwitzu prvé transporty židov zo Slovenska a Holandska. Prezident vojnového slovenského štátu  Jozef Tiso totiž podpísal Ústavný zákon o vysťahovaní Židov, ktorý ich cestu na smrť zlegalizoval.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.