15.10.2020 SPRÁVY

Pre dažde sa ľudia z Kolačkova obávajú zosuvov pôdy. Štát s tým dlhé roky nič nerobí.

Kolačkov je obec na Slovensku v okrese Stará Ľubovňa. Má dve miestne časti Pastovník a Rovienka. V obci žije aj komunita ľudí rómskeho pôvodu.

Asi 450 ľudí žije v blízkosti potoka, ktorý sa vlieva do Jakubianky. V blízkosti chatrčí sa nachádza aj svah, ktorý sa zosúva. Pred dekádou sa to stalo. Bol to doteraz najväčší zosuv pôdy, k akému na Slovensku došlo.

Situáciu chcel pred dvomi rokmi vyriešiť vtedajší vládny splnomocnenec Ábel Ravasz. Tamojších obyvateľov v spolupráci s obcou chcel presťahovať. "So sťahovaním chceme začať čo najskôr, bohužiaľ pozemky na začiatku obce, kam by sa mali obyvatelia osady presunúť, nie sú vo vlastníctve obce," uviedol Ravasz v roku 2018 pre TASR.

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity preto chcel, aby došlo k výmene pozemkov. Ravasz už vtedy tvrdil, že ide o dlhý proces. V pláne bolo aj zakúpenie asi 50 unimobuniek. Po dvoch rokoch sme sa na miesto vybrali a zisťovali sme v akom štádiu je tento zámer. "Od roku 2010 bojujeme o to, aby sme tento problém vyriešili, len stále to končí na tom istom. My si s tým poradiť nevieme. Musí byť nápomocný štát," povedal pre Gipsy Television starosta obce Pavol Zamiška.

Ľudia sú bezradní. Vždy keď sú niekoľkodňové dažde sú v strehu. Boja sa o svoje životy. "Bojíme sa, aby na nás nespadla celá hora," uviedol pre Gipsy Television tamojší obyvateľ Dávid Mirga. Ďalšia obyvateľka obce, Viera Mirgová sa zase sťažuje na podmienky v ktorých žije. "Máme mokré aj paplóny, lebo nemáme dobré strechy. To sa nedá vydržať."

Hodená rukavica je tak teraz na stole novej vládnej splnomocnenkyne. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.