10.08.2020 SPRÁVY

Od krvavého teroru v Maďarsku ubehlo 11 rokov. Neonacisti zavraždili aj malého chlapčeka.

Pri sérii násilných trestných činov namierených voči Rómom bolo od júla 2008 zranených 49 osôb, šiestich zavraždili. K vražde došlo aj v auguste 2009 nadránom v obci Kisléta, kde zastrelili 45-ročnú Rómku a jej 13-ročnú dcéru vážne zranili. 

Situácia ohľadne vražedných útokov na Rómov v Maďarsku bola v roku 2009 veľmi napätá. Štát vtedy tvrdil, že poskytne všetku pomoc policajným a iným orgánom v záujme ochrany Rómov. Vyhlásil to 10. augusta 2009 v Budapešti vtedajší maďarský prezident László Sólyom po rokovaní s premiérom Gordonom Bajnaim o vyšetrovaní vraždy Rómky v Kisléte.

Séria vrážd Rómov podľa vtedajšej hlavy štátu nie je rómskou záležitosťou, ale dotýka sa stability celej krajiny. Ako dodal, ochrana Rómov je vecou cti, solidaritu s rómskou komunitou musí prejaviť celá spoločnosť. "To, čo sa udialo, nemožno bagatelizovať, iba odsúdiť," konštatoval Sólyom podľa tlačovej agentúry MTI.

RIS vyzvala maďarskú vládu a parlament, aby prijali rázne opatrenia proti rasizmu.

Vtedajší predseda Rómskej iniciatívy Slovenska Alexander Patkoló odovzdal presne pred 11 rokmi na maďarskom veľvyslanectve v Bratislave výzvu pre maďarskú vládu a Národné zhromaždenie Maďarskej republiky. Podľa nej má vláda v Budapešti prijať rázne opatrenia na eliminovanie extrémizmu a rasizmu, ktorého obeťou je rómske obyvateľstvo žijúce v strachu o svoj život.

Pod výzvou sa okrem Patkolóa podpísal aj Václav Kappel z vtedajšieho Európskeho parlamentu Rómov. Pred odovzdaním výzvy zapálili predstavitelia rómskych organizácií pred budovou veľvyslanectva sviečky za obete vrážd Rómov v Maďarsku.

Vtedajší predseda RIS, Alexander Patkoló

"Túto akciu považujeme za prejav solidarity Rómov na Slovensku s Rómami v Maďarsku. Celá maďarská verejnosť odsudzuje sériu vrážd. Ústavní činitelia urobia všetko preto, aby boli páchatelia odhalení," povedal médiám po stretnutí vtedajší konzul Gejza Farkas, ktorý prijal Patkolóa.

Bilancia útokov

November 2008: Zabili Évu Nagyovú (40) a jej švagra Józsefa Nagya (43) v obci Nagycsécs.

Február 2009: V obci Tatárszentgyörgy podpálili dom, a keď z neho ľudia vybiehali, zastrelili Róberta Csorbu (27) so synom Robim (4,5), jeho malú dcéru ťažko zranili.

Apríl 2009: V Tiszalöku výstrelom do srdca zabili vo dverách jeho domu Jenőa Kóku (54), ktorý sa ráno práve chystal do práce.

August 2009: V Kisléte vtrhli do domu Márie Baloghovej (43), v posteli ju popravili a ťažko zranili jej maloletú dcéru.

Celkovo podnikli 9 útokov, vypálili 78 výstrelov, hodili 11 zápalných fliaš, spôsobili 5 vážnych zranení a ohrozili životy i zdravie 55 ľudí.

Bratia Árpád (45) a István (36) Kissovci spolu so Zsoltom Petőom (36) dostali „ležatú osmičku“, ako sa podľa znaku nekonečna v argote hovorí doživotiu bez možnosti predčasného prepustenia na slobodu. Ich komplic István Csontos (31) má za mrežami stráviť trinásť rokov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.