MVO: Parlament, prezident a vláda majú odsúdiť neznášanlivosť voči Rómom

zdroj: krimi.cas.sk

Bratislava 18. júna 2012 (Gipsy Television) - Mimovládny Rómsky inštitút (RI), Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) a Slovenský inštitút pre mediáciu (SIM) žiadajú prezidenta, vládu, parlament a orgány verejnej správy, aby odsúdili prejavy etnickej neznášanlivosti, ktoré sa objavili v súvislosti s tragickou streľbou v Hurbanove.

Zároveň vyzývajú v otvorenom liste zodpovedné inštitúcie, aby zdržali sa prijímania represívnych protirómskych opatrení, prijali proaktívne opatrenia na elimináciu narastajúcej neznášanlivosti voči Rómom a dohliadli na dôkladné prešetrenie motívu útoku na rómsku rodinu v Hurbanove.

"Podľa reprezentatívneho sociologického výskumu z roku 2010 takmer dve tretiny opýtaných podporovala otvorene diskriminačné až genocídne protirómske opatrenia. Incident v Hurbanove, ktorého obeťou bola rómska rodina, v drvivej časti reakcií verejnosti v masmédiách a na internete potvrdil tento alarmujúci stupeň etnickej neznášanlivosti," vyhlasujú v otvorenom liste.


"S ohľadom na stupňujúcu neznášanlivosť voči Rómom neprekvapuje, že narastá popularita pravicových extrémistických hnutí, ako aj individuálnych činov namierených voči Rómom, ktorí začínajú nahrádzať štát a za tichého súhlasu veľkej časti verejnosti zneužívajú právo na presadzovanie radikálnych riešení," upozorňujú. "Pripomíname históriu 20. storočia, ktorá poukazuje na to, že dnešný strach v rómskych osadách, onedlho môže znamenať obmedzenie slobôd aj pre tých, ktorí si dnes myslia, že sú 'viac ľuďmi', ako ich rómski susedia v chudobných chatrčiach," konštatujú autori listu.


Dodávajú, že žiadna z doterajších vlád neprijala a neimplementovala politiku, ktorá by umožnila časti rómskej menšiny vymaniť sa z pasce závislosti a vylúčenia. "Namiesto budovania spoločnosti založenej na princípoch ľudských práv, predstavitelia verejnej moci mlčky tolerujú segregáciu vo vzdelávaní a stavanie múrov oddeľujúcich chudobné rómske komunity. Bez ohľadu na medzinárodné ľudskoprávne zmluvy a z nich vyplývajúce záväzky, starostovia búrajú rómske obydlia a vyháňajú na ulicu najohrozenejšie skupiny tejto spoločnosti - rómske deti a ženy," uvádza sa v otvorenom liste.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.