Bratislava, 20.02.2015 SPRÁVY

Máme dobrú správu pre zdravotných asistentov. Prácu budete mať až do roku 2022.

foto minv.sk

Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti zastrešuje 172 zdravotných asistentov a 18 regionálnych koordinátorov, ktorí pracujú v 168-mich lokalitách na Slovensku. Ich počet by sa, ale mal v budúcom roku zvýšiť.   

Ministerstvo zdravotníctva si projekt zdravotných asistentov pochvaľuje a preto s ním ráta aj v nasledujúcich siedmich rokoch. Ich práca má vraj priamy pozitívny dopad na viac ako 184 tisíc ľudí, ktorí žijú v segregovaných osadách na Slovensku. 

"V projekte sa bude pokračovať, ba dokonca sa rozšíri o jednu oblasť v Bratislavskom kraji. Takže do projektu bude spolu zahrnutých 25 oblastí s 259-timi lokalitami," potvrdila pre Gipsy Television Martina Šoltésová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva.

Zdravotných asistentov a koordinátorov platia z eurofondov

Projekt zdravotných asistentov spustili cez Ministerstvo zdravotníctva v októbri 2014. Financovaný je zo štrukturálnych fondov Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Podľa údajov rezortu zdravotníctva asistent zarobí v hrubom 440 eur mesačne a koordinátor 808 eur. 

"Od januára 2016 bude projekt financovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie v rámci nového programového obdobia 2014-2020 z Operačného programu „Ľudské zdroje“ až do roku 2022," vysvetlila Šoltésová. 

Zmenilo sa niečo v rómskych osadách?

Podľa Ministerstva zdravotníctva je vo viacerých obciach na Slovensku stopercentná zaočkovanosť. V rámci spolupráce s lekármi alebo zamestnancami Regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa vraj podarilo zastaviť šírenie infekčných ochorení už v zárodku. 

"Asistenti bez problémov rozpoznávajú prvé príznaky rôznych infekčných ochorení, tiež rozšírenie parazitov, ktoré v minulosti obyvatelia osád nerozpoznávali alebo ich nevedeli identifikovať. Počet epidémií má klesajúcu tendenciu," povedala pre Gipsy Television Martina Šoltésová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva.

Rozšírenie alebo ojedinelé prípady svrabu zdravotní asistenti identifikovali v 37-mich lokalitách. Vo všetkých prípadoch sa podarilo nákazu zastaviť v zárodku a ochorenie sa nerozšírilo alebo postihnutí boli pomerne rýchlo nájdení a vyliečení. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.