ĽUBOMÍR HARMAN: Rok po krvavej tragédií

foto janforman.com

Bratislava 30. augusta 2011 (TASR/ Gipsy Television) - Strelec z Devínskej Novej Vsi, ktorý v lani v pondelok 30. augusta zabil sedem ľudí a 15 zranil, sa zrejme chystal prestrieľať na slobodu a bojovať až do úplného konca, tvrdí policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Podľa šéfa slovenských policajtov o tom svedčí arzenál, ktorý u neho našli po tom, ako ho zneškodnili. Išlo o osem plných zásobníkov do samopalu, z ktorého strieľal na ľudí a ešte päť zásobníkov do krátkych guľových zbraní. "Tento arzenál nebol určený len pre streľbu v byte," tvrdí Spišiak. Podľa neho sa nedá hovoriť o tom, že 48-ročný Ľubomír Harman sa na útok pripravoval, keďže mal zbrane v držbe už niekoľko rokov. Zistiť motív bude veľmi ťažké. "Toto je možno nereálna úloha, lebo motív sa zrodil v jeho hlave a v jeho hlave aj zostal," poznamenal Spišiak. Informoval tiež o tom, že žiadna guľka vystrelená z policajnej zbrane nezasiahla civilistov. "Mohlo sa to pokojne stať pri tom pohybe, čo tam bol," konštatoval policajný prezident. Policajti použili zbrane tak, že jeden z nich vystrelil raz, druhý šesťkrát, tretí osem a poslednú ranu, ktorá ukončila drámu, vypálil príslušník špeciálnej jednotky. V boji proti samopalu však mali ťažkú pozíciu, boli sústavne pod paľbou, ale ich prácu považuje Spišiak za profesionálnu.

Potvrdil, že páchateľ nebol nikdy súdne stíhaný a nezaregistrovali od neho ani sťažnosti na susedov, ktorých napokon vyvraždil. Podľa informácií polície nebola táto rómska rodina extrémne problémová a patrila medzi slušnejšie. Niektorí z obetí, ktoré Spišiak nechcel konkretizovať, boli trestne stíhaní za výtržníctvo. "To ale teraz nehrá žiadnu rolu. Neboli to vážni zločinci, a keby aj boli, tak to nikoho neoprávňuje ich vyvraždiť," zdôraznil. Oproti iným zástupcom rómskej komunity sú ich zápisy v registri trestov zanedbateľné. Keďže bol páchateľ už dva roky nezamestnaný, vynárajú sa otázky, z čoho žil a platil nájom. "Nemá to nič spoločné s kriminálnou aktivitou," povedal v tejto súvislosti policajný šéf s tým, že bližšie informácie nebude zverejňovať.

 

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.