JASOV: Takmer všetci žiaci v základnej škole v obci sú rómskeho pôvodu

foto TASR

Jasov 25. júna 2011 (TASR) - Riaditeľka Základnej školy v Jasove - okolie Alžbeta Mačatová TASR prezradila, že v príhovore na záver školského roka povie svojim žiakom, že boli dobrí, že počúvali a že je na nich hrdá.

„Máme tu 450 žiakov. Táto škola je čisto rómska. Sú tu aj dvaja nerómski žiaci. Jeden je zo sociálne znevýhodneného prostredia a jeden je syn našej upratovačky. Ostatné nerómske deti z Jasova navštevujú školy v okolí," povedala Mačatová. Zdôraznila, že 400 detí pochádza z rodín, ktoré sú sociálne slabé a pre ne tu funguje program dotácií na stravu a školské pomôcky. „Veľmi prísne tu však posudzujeme záškoláctvo. Ak dieťa vynechá 15 hodín, upozorňujeme rodičov.

V iných školách to nie je až také prísne, ale výsledky sa dostavujú," doplnila riaditeľka. Škola prešla v ostatných rokoch rekonštrukciou s celkovým nákladom viac ako 1,1 milióna eur. „Naše deti sú iné ako nerómske deti. Sú veľmi citlivé a charizmatické, veľmi vnímavo reagujú na akúkoľvek pochvalu. Niekedy ich stačí pochváliť, že prišli čisto oblečené, ony to hneď referujú doma," pokračovala Mačatová s tým, že prostredníctvom detí takto prevychovávajú aj rodičov. „Všetky naše deti pokračujú v štúdiu ďalej. Dokonca sme tu už mali našich absolventov, ktorí po absolvovaní maturity pracovali ako asistenti našich učiteľov," podotkla riaditeľka školy.

Uvedomuje si, že takzvaný rómsky problém sa dá posúvať len vzdelaním, kultúrou a výchovou. Preto hovorí, že táto základná škola je jej život a láska. „Pôsobí tu so mnou 32 učiteľov a sedem asistentov. Keby títo ľudia nebrali svoju prácu ako poslanie, ťažko by sme dosahovali také výsledky, aké dosahujeme," dodala Mačatová.

V škole je deväť špeciálnych tried, ktoré navštevujú deti s rôznym stupňom mentálneho postihnutia. Podľa riaditeľky vyžadujú iný režim vyučovania, viac trpezlivosti, pretože sa nedokážu dlhší sústrediť na jednu činnosť. „V budúcom školskom roku tu bude 106 detí s mentálnym postihnutím," spresnila.
Do života školy sa podarilo zapojiť aj rodičov. Väčšina z nich s vedením školy spolupracuje a dokáže oceniť pozitívne výsledky. „Veď naše deti sa pravidelne umiestňujú na popredných miestach v rôznych súťažiach prednesu umeleckej prózy či poézie, speváckych súťažiach a naši futbalisti dokonca priniesli aj pohár víťazov," uzavrela riaditeľka.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.