25.11.2020 SPRÁVY

Diego Maradona zomrel vo veku 60 rokov na zlyhanie srdca.

Legendárny argentínsky futbalista Diego Maradona zomrel v stredu vo veku 60 rokov. Potvrdila to Argentínska futbalová federácia.

Podľa argentínskych médií bolo príčinou úmrtia zlyhanie srdca. Majster sveta z roku 1986 v Mexiku a vicemajster sveta z roku 1990 v Taliansku zomrel podľa denníka Clarin v stredu ráno miestneho času v argentínskom meste Tigre. Prezident Argentíny Alberto Fernandez okamžite vyhlásil trojdňový smútok v juhoamerickej krajine.

Maradona iba nedávno podstúpil chirurgický zákrok na odstránenie krvnej zrazeniny v mozgu. Pred zákrokom ho hospitalizovali s príznakmi depresie, anémiou a dehydratáciou. Kliniku Olivos opustil 12. novembra.

Jeden z najlepších futbalistov histórie obliekal dresy Argentinos Juniors, Bocy Juniors, FC Barcelona, SSC Neapol, FC Sevilla a na sklonku kariéry Newell's Old Boys a opäť Bocy Juniors. S Neapolom dosiahol dva ligové tituly (1987, 1990), vyhral Taliansky pohár (1987), taliansky Superpohár (1990) a v roku 1989 aj Pohár UEFA. Maradona bol niekoľko desaťročí najlepším strelcom Neapola so 115 presnými zásahmi v 259 zápasoch. V roku 2017 ho prekonal Marek Hamšík. Za Argentínu odohral 91 zápasov a strelil v nich 34 gólov.

V roku 1992 odišiel z Neapola do španielskej Sevilly. Predstavil sa aj na MS v USA v roku 1994, ale odohral len dva zápasy, neprešiel totiž testom na efedrín. Zo Sevilly odišiel do Newell's Old Boys, z ktorého sa po dvoch rokoch vrátil do Bocy Juniors, za ktorú hrával do roku 1997. Po skončení kariéry pôsobil ako tréner, v rokoch 2008 až 2010 viedol aj národný tím Argentíny. Pred svojou smrťou bol kormidelníkom argentínskeho klubu Gimnasia y Esgrima La Plata.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.