04.08.2020 SPRÁVY

Amnesty obvinila USA z porušovania práv demonštrantov proti rasizmu.

V Spojených štátoch dochádzalo počas protestov proti rasovej diskriminácii a policajnej brutalite k porušovaniu práv demonštrantov. Vo svojej v správe zverejnenej v utorok to tvrdí ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), píše agentúra DPA.

Podľa AI použili bezpečnostné zložky v USA proti demonštrantom v snahe rozohnať pokojné zhromaždenia opakovane fyzické násilie, slzný plyn, dráždivé chemické látky či gumové projektily. V správe AI sa ďalej uvádza, že nedávne udalosti vyvolali obavy v súvislosti s právom na život a bezpečnosť, rovnosťou pred zákonom či právami na pokojné zhromažďovanie a slobodu prejavu.

AI tiež v správe uvádza 125 od seba nezávislých incidentov, pri ktorých došlo k zbytočnému a nadmernému použitiu sily bezpečnostnými zložkami v 40 štátoch a hlavnom meste Washington. Bezpečnostné zložky však podľa AI okrem protestujúcich bezdôvodne zatýkali a tvrdo zasahovali aj voči novinárom či lekárom. AI tiež vyzýva na sprísnenie opatrení proti policajnému násiliu a jeho stíhanie.

Protesty v Spojených štátoch podnietila násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota po zásahu belošských policajtov. Podľa AI zomrie v USA v dôsledku policajného násilia každoročne viac ako 1000 ľudí. Oficiálne štatistiky však nie sú k dispozícii.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.