NEMECKO: Za vraždu väzňov v Sobibore dostal 5 rokov

foto internet

Mníchov 12. mája 2011 (TASR) - Nemecký súd uznal dnes 91-ročného Johna Demjanjuka vinným zo spoluúčasti na vražde viac ako 28.000 väzňov v nacistickom koncentračnom tábore Sobibor a odsúdil ho na päť rokov väzenia.

Demjanjuka, pôvodom Ukrajinca, počas druhej svetovej vojny zajali nacisti. Podľa žaloby súhlasil, že bude slúžiť ako strážca vo vyhladzovacom tábore Sobibor, čo však obhajoba popierala. Proces s Demjanjukom sa začal v novembri 2009 po tom, ako ho USA vydali do Nemecka. Žalobcovia žiadali pre obvineného šesť rokov väzenia. Po väčšinu procesu ležal Demjanjuk na súde v posteli, počas vynesenia verdiktu sedel nehybne na invalidnom vozíku. Obhajoba už avizovala, že sa proti rozsudku odvolá.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.