MICHAEL KOCÁB: Súčasná vláda neplní to čo má

foto wikipedia.org

Praha 10. septembra 2011 (Gipsy Television/ Paulína Janová) - Nadácia Michaela Kocába "zaútočila" na tamojšiu vládu tvrdými slovami. "Súčasná vláda nedodržuje Koncepciu rómskej integrácie na roky 2010 až 2013," pre Gipsy Television to uviedla Andrea Senkyriková.

"Situácia vo Šluknovskom výbežku je alarmujúca. Vyhrotené vzťahy medzi Rómami a majoritou vedú k strate sociálneho zmieru a núti zodpovedné orgány na prijímanie rýchlych, represívnych opatrení. Uvedomujeme si, že zaručenie pocitu bezpečia pre všetkých je v tejto chvíli prvoradou úlohou verejnej správy. Nesmieme ale zabúdať, že podstata problému tkvie v dlhodobom neuplatňovaní systémových riešení odstraňujúcich príčiny sociálneho vylúčenia. Ak vláda SR nebude tieto problémy riešiť systémovo, vyskytne sa podobná situácia ako v Šluknovsku aj na iných miestach ČR,"uviedla pre Gipsy Television Andrea Senkyriková z Nadácie Michaela Kocába.

 

Nadácia argumentuje aj Koncepciou rómskej integrácie na obdobie 2010-2013. "Tá určuje, aké kroky má verejná správa v tejto oblasti prijať. Súčasná vláda tento dokument nenapĺňa," vysvetľuje pre Gipsy Television Andrea Senkyriková.

 

My dolupodpísaní preto vyzývame Vládu SR, aby predovšetkým:


- Dôsledne a koordinovane napĺňala svoju politiku v oblasti rómskej integrácie, najmä Koncepciu rómskej integrácie na roky 2010-2013

 

a ďalej:


- Sa urýchlene vrátila k napĺňaniu Národného akčného plánu inkluzívneho vzdelávania a výrazne obmedzila možnosti umiestňovať deti do špeciálnych a praktických škôl;


- Systémovo riešila postavenie Agentúry pre sociálne začleňovanie, ktorej mandát končí v roku 2012;


- Obnovila "Kampaň proti rasizmu a intolerancii", prostredníctvom ktorej pôsobila na verejnosť v oblasti prevencie rasizmu;


- Jasne formulovala krátkodobé ciele a urýchlene vypracovala konkrétne návrhy riešení situácie vo Šluknovskom výbežku, ktoré okrem rýchlych represívnych opatrení budú obsahovať predovšetkým preventívne kroky.

 

Iniciátor: Nadace Michaela Kocába

 


Signatáři:

 

Organizace:
Amnesty International ČR
Český Helsinský výbor
Open Society Fund - Praha
Vzájemné Soužití, o. s.

 

Jednotlivci:
Lejla Abbasová
Ivan Gabal
Karel Holomek
Michael Kocáb
Selma Muhič
David Salač
Anna Šabatová
Andrea Šenkyříková
Ivan Štampach
František Valeš
Kumar Vishwanathan
Czeslaw Walek


K výzvě se můžete připojit zasláním mailu na elektronickou adresu: nadace@kocab.com. Výzva bude předána ve středu 14. září 2011 na Úřadu vlády ČR.

 

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.