MAĎARSKO: Rómovia v Putnoku tvrdia, že neznámi páchatelia zaútočili na ich dom

ilustračné foto TASR

Budapešť 21. júla 2011 (TASR) - Rómovia v severomaďarskom Putnoku tvrdia, že v stredu večer neznámi páchatelia zaútočili na ich dom. Majiteľ domu povedal, že strieľali na dom alebo vhodili do dvora petardy. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI prípad vyšetruje polícia.

Hovorkyňa veliteľstva polície Boršodsko-abovsko-zemplínskej župy Éva Egyedné Novodonszkiová potvrdila prípad, o ktorom povedala, že hlásenie polícia zaregistrovala krátko pred 19.30 h. Kriminalisti preverovali bránu domu, v ktorom žijú dve rómske rodiny a na ktorej podľa majiteľa sú dve stopy po nábojoch.

Policajti nedokázali zistiť, či ide o stopy po streľbe alebo diery v bráne vznikli už dávnejšie, preto hľadajú v okolí nábojnice. Majiteľ nedokázal identifikovať, či počul výstrely, alebo vybuchli petardy.V období rokov 2008-2009 pri útokoch v Kisléte a v Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn. Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pri ktorých zranili viacero ľudí. Súdny proces so štyrmi obvinenými zo série útokov na Rómov, ktoré vykonali, sa začal za mimoriadnych bezpečnostných opatrení 25. marca na Súde Peštianskej župy.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.