MAĎARSKO: Európski experti rokovali v Budapešti o rómskej integrácii

ilustračné foto TASR

Budapešť 23. novembra 2010 (TASR) - V Budapešti sa dnes konal workshop o integrácii Rómov a iných znevýhodnených spoločenských skupín za účasti maďarských, rumunských, bulharských, slovenských, španielskych a macedónskych odborníkov.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI podujatie pod názvom Štrukturálne výzvy - Rómovia v politike národného rozvoja únie zorganizovala maďarská nezisková organizácia VÁTI - Maďarská regionálna rozvojová a urbanistická spoločnosť. Cieľom workshopu bola výmena skúseností v oblasti využitia zdrojov Európskej únie v procese integrácie Rómov. Expert spoločnosti VÁTI Béla Rácz vo svojom vystúpení podotkol, že súčasný systém podpory Rómov nedokáže produkovať udržateľný rozvoj. Povedal, že je ťažké exaktne hodnotiť úspešnosť programov. Rácz súčasne vytýkal, že do vytvorenia príslušnej stratégie a monitorovania realizácie projektov nie sú zapojení odborníci a ani občianske združenia. Problémom podľa jeho slov je aj nevyužitie časti prostriedkov únie, pričom iné zdroje nie sú k dispozícii. Najúspešnejším modelom realizácie integračných programov by bolo spojenie síl samospráv, podnikateľov a občianskych združení, dodal.

 

Účastníci podujatia sa zhodli na tom, že schopnosť a účinnosť jednotlivých rómskych občianskych organizácií presadiť svoje záujmy je mimoriadne rozdielna. Napríklad v maďarskom meste Ózd dokážu na integráciu Rómov využiť miliardové zdroje a existujú mikroregióny, kde využijú iba zlomok prostriedkov. Na workshope zaznelo, že Maďarsko stojí z pohľadu integrácie Rómov pred zaujímavým obdobím, pretože sa mení štruktúra prerozdeľovania zdrojov a grantový systém, navyše jednou z priorít maďarského predsedníctvo v EÚ v prvom polroku 2011 je riešenie rómskej otázky.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.