FRANCÚZSKO: Pokračuje v deportáciách

Paríž/Bratislava 8. novembra 2010 (Gipsy Televisison/Katarína Strelková) - Viac ako päť tisíc rumunských a takmer 700 bulharských Rómov prijalo finančnú kompenzáciu a vrátilo sa do svojich krajín.

Paríž dáva 300 eur na jedného dospelého človeka a 100 eur na jedno dieťa rodinám, ktoré súhlasia s návratom do svojej vlasti. Túto taktiku kritizujú ľudsko-právne skupiny ako formu úplatku. Iný smer kritiky hovorí, že je to vlastne platená dovolenka, ktorá Rómom navyše umožní kúpiť si spiatočný lístok do Francúzska. Minister Besson médiám oznámil, že francúzske úrady nútene vrátili do krajiny pôvodu 1476 Rumunov a 227 Bulharov. Ako občania EÚ majú občania Rumunska a Bulharska samozrejme právo vrátiť sa do Francúzska, či inam, kedykoľvek chcú.

 

Podľa ministra Bessona nebol rok 2010 zatiaľ štatisticky v oblasti repatriácií ničím výnimočným, aj keď priznal „zrýchlenie" vyhosťovaní rumunských „nomádov" v auguste a septembri. Zmena slovníka sa vysvetľuje ako zmena v taktike po silnej kritike Európskej komisie za diskrimináciu Rómov pri realizácii repatriácií. Besson hovoril o vyhostených len podľa ich národnosti a za použitia slova „nomád", ktoré vypovedá o spôsobe života, nie o etnicite.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.