ERPC: EÚ musí bojovať proti "protirómskosti"

ilustračné foto MTI

Brusel 22. novembra 2011 (TASR) - Koalícia pre európsku rómsku politiku (ERPC) vydala vyhlásenie, v ktorom víta skutočnosť, že odsúdenie protirómskych stanovísk a činov naprieč Európou sa stalo predmetom celourópskej diskusie na vysokej úrovni.

Poslanci Európskeho parlamentu minulú stredu počas rozpravy ostro odsúdili narastajúcu úroveň násilia proti rómskym komunitám v štátoch Európskej únie. "Tento odkaz sa teraz musí urýchlene premietnuť do konkrétnych činov. Ináč všetci Rómovia, ktorí majú obavy o svoju bezpečnosť, môžu nadobudnúť pocit, že boli opustení tak zo strany Európskej komisie, ako aj zo strany členských štátov EÚ," uviedol dnes Nicolas Beger z hnutia Amnesty International, ktorý momentálne predsedá koalícii.

 

Predseda ERPC zároveň uviedol, že za súčasnej situácie narastajúcej netolerancie voči Rómom nebudú predkladané stratégie sociálneho začlenenia úspešné, pokým sa neprijme účinný program boja proti "protirómskosti" v Európe. Beger uviedol, že je načase, aby vlády štátov EÚ, ako aj Európska komisia prijali okamžité opatrenia na ochranu ľudí pred rasovým násilím a zastrašovaním, ktorého sme svedkom naprieč celou Európou. Za najakútnejšiu situáciu momentálne označil postavenie Rómov v Bulharsku a v Českej republike, kde v poslednom čase došlo k opakovaným protirómskym prejavom.

 

Na tohotýždňovom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu sa počas rozpravy o diskriminácii Rómov na ich obranu najostrejšie postavili poslanci z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D). Podpredseda S&D Hannes Swoboda uviedol, že akékoľvek násilie proti rómskej populácii je neprípustné, rovnako ako sú neprípustné aj životné podmienky, v ktorých mnohí z európskych Rómov musia žiť. Swoboda priznal, že pozná celkovú situáciu spojenú s rómskym obyvateľstvom, ale podľa neho EÚ musí urýchlene prísť s akčným plánom pre Rómov a s odpoveďami, prečo doterajšie úsilie na pomoc rómskym komunitám zlyháva.

 

"Vlády členských štátov EÚ musia okamžite skoncovať s neospravedlniteľnými útokmi na predstaviteľov rómskej komunity a čo najskôr predstaviť vlastné národné stratégie pre začlenenie Rómov do spoločnosti," povedala počas rozpravy v EP slovenská poslankyňa a podpredsedníčka S&D Monika Flašíková-Beňová, ktorá je členkou výboru EP pre občianske práva, spravodlivosť a vnútorné záležitosti. Slovenská europoslankyňa zároveň uviedla, že je povinnosťou Európskej komisie, aby zohrávala aktívnejšiu úlohu v tejto záležitosti a brala na zodpovednosť tie vlády krajín EÚ, ktoré si nedostatočne plnia záväzky pri zaistení bezpečnosti a základných ľudských práv rómskych komunít.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.