ČR: Podpaľači z Vítkova žiadajú nižšie tresty

ilustračné foto AP

Praha/Olomouc 17. marca 2011 (TASR) - Za prísnych bezpečnostných opatrení sa dnes pred senátom Vrchného súdu v Olomouci začal odvolací proces so skupinou štyroch českých neonacistov, ktorí v apríli 2009 v severomoravskom Vítkove troma zápalnými fľašami zaútočili na prízemný dom obývaný osemčlennou rómskou rodinou.

Pri útoku v noci z 18. na 19. apríla sa zranili traja obyvatelia rodinného domu, najhoršie malá Natálka, ktorá utrpela hlboké popáleniny na 77 percentách tela. Dievčatko podstúpilo 14 operácií a má trvalé následky.

Vlani v októbri Krajský súd v Ostrave potrestal troch podpaľačov trestom odňatia slobody v trvaní 22 rokov a štvrtého člena skupiny trestom 20 rokov väzenia. Krajský súd útok z Vítkova vyhodnotil ako pokus o vraždu s rasovým motívom. Motívom útoku neonacistov bolo zviditeľniť sa vo svojej komunite v predvečer 120. výročia narodenia nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

Obžalovaní sa odvolali proti výške trestu i kvalifikácii skutku. Zhodne tvrdia, že nechceli nikoho usmrtiť, preto odmietajú kvalifikovanie skutku ako pokus o vraždu. Ak by odvolací súd prijal argument, že cieľom bolo ublíženie na zdraví alebo dokonca iba všeobecné ohrozenie, páchatelia by mohli dúfať v nižšie tresty. Ak odvolací súd v Olomouci nebude predvolávať nových svedkov, môže byť verdikt vynesený už tento piatok.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.