ČR: Matka školáka z Břeclavi sa Rómom ospravedlnila, tí zvažujú trestné oznámenie

ilustračné foto

Praha 28. mája 2012 (TASR) - Matka 15-ročného chlapca z Břeclavi, ktorý si vymyslel útok trojice neznámych mužov tmavšej pleti, čím v juhomoravskom meste a jeho okolí vyvolal vlnu protirómskych nálad, sa všetkým Rómom za jeho počínanie ospravedlnila. Informovali o tom české médiá.

Polícia už vyšetrovanie prípadu odložila ad acta s tým, že k spáchaniu trestného činu nedošlo. Zvažuje však, či výmyselníka Petra nebude stíhať pre krivú výpoveď. Chlapca odhalil test na detektore lži, po ktorom sa priznal, že si zranenia, po ktorých prišiel o ľadvinu, spôsobil sám pri páde v obytnom dome a prepad si vymyslel z obáv pred matkou.


Oksana Zhyvachivská, súdna prekladateľka ukrajinského pôvodu, ktorej rodina žije v Česku už 12 rokov, z toho šesť v Břeclavi, vrátila dnes s ospravedlňujúcim sa listom 100.000 Kč, ktoré na rehabilitáciu jej syna venoval hitmaker a spevák Michal David.


Podľa vlastných slov ešte doteraz nepochopila, prečo jej syn nepovedal, že si zranenia privodil sám. S rozčarovaním prijali stredajšiu správu o prekvapujúcom rozuzlení prípadu rómski lídri. Predseda ich celoštátnej asociácie Vladimír Galbavý pripomenul, že kauza Rómov mimoriadne poškodila a dodal, že zvažujú podanie trestného oznámenia za podnecovanie k rasovej nenávisti.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.