12.10.2017 SPRÁVY

Vinu na streľbe v P. Polhore majú i politici, tvrdí šéf OZ Únie Rómov na Slovensku.

foto: PZ SR

Incidenty podobné tomu, aký sa odohral v obci Pohronská Polhora sú iba vyústením neriešenia rómskej problematiky a s tým súvisiacim nárastom extrémizmu a radikalizmu, voči ktorému nevedia politici účinne zasiahnuť, prípadne ho dokonca nepriamo podporujú. Tvrdí to predseda občianskeho združenia Únia Rómov na Slovensku František Tanko.

"To, čo sa v poslednom období deje voči Rómom, je absolútne neprijateľné," zdôraznil Tanko na dnešnej tlačovej besede, pričom okrem streľby na dom rómskej rodiny v Pohronskej Polhore spomenul aj prípad z Medzilaboriec, pri ktorom mali podľa neho prívrženci Kotlebovej ĽS NS agresívne vystupovať voči Rómom.

Výrazný podiel viny za súčasnú situáciu prisudzuje i úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ábelovi Ravaszovi. "Tento úrad je totálne nečinný, preto vyzývam premiéra Roberta Fica, aby zvážil ďalšie zotrvanie pána Ravasza na tomto poste,“ uviedol Tanko. 

Streľbu odsúdil aj splnomocnenec Ravasz

"Streľba na ľudí zo zábavy je naozaj cez hranicu. Nad takýmto konaním sa nedá mávnuť rukou a povedať si „však sa nič nestalo“. Stalo sa! Miera empatie voči Rómom je na Slovensku beztak nízka. Ak sa nešťastie stane Rómom, veľká časť ľudí má pocit, že sa ich to netýka, že sa to predsa týka tých druhých. Kam ešte poženieme takéto rozdelenie spoločnosti? Plne odsudzujeme incident v obci Pohronská Polhora, a vyzývame autority k okamžitému a dôslednému vyšetreniu situácie. Bez ohľadu na to či sa potvrdí motív rasovej intolerancie alebo nie, nemôžeme byť k tomu ľahkovážni," uviedol vládny splnomocnenec na sociálnej sieti Facebook.

V utorok vo večerných hodinách došlo v Pohronskej Polhore k streľbe na rodinný dom rómskej rodiny. Z idúceho auta vypálili niekoľko rán zo samopalu. Jeden z projektilov prešiel cez okno priamo do domu, ostatné sa zavŕtali do steny. Pri incidente sa nikto nezranil. Polícia zadržala posádku auta, z ktorého sa strieľalo. Dvoch mladíkov, ktorí sa v spomínanom aute viezli, už polícia obvinila a vzala do väzby za nedovolené ozbrojovanie, obchodovanie so zbraňami a trestný čin výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva. U jedeného z nich, v rodinnom dome v susediacej obci Michalová našla polícia náboje i strelnú zbraň.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.