15.02.2018 SPRÁVY

SOCIÁLNE: Divé maky majú liek na predsudky a extrémizmus.

foto: Divé maky

V krajine plnej predsudkov, kde sa extrémisti tešia rastúcej podpore, je ťažké žiadať o dve percentá z daní na podporu rómskych detí a mládeže. Tvrdí to občianske združenie Divé maky, ktoré sa ich vzdelávaniu venuje 12 rokov.

V reakcii na celospoločenskú klímu prichádza s kampaňou mobilizujúcou všetkých, ktorým prejavy intolerancie prekážajú. "Na Slovensku asi nie je nič ťažšie, ako pýtať peniaze pre Rómov, tie predsudky sú tak zakorenené takmer v každom jednom z nás, aj nedôvera voči tomu, že Rómovia majú vrodené schopnosti, aby boli tak úspešní, ako sú Nerómovia," uviedla vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave Barbora Kohútiková, správkyňa OZ Divé maky, ktoré sa snaží svojimi aktivitami "nálady plné predsudkov" postupne rozpúšťať.

"Nič nerozplače nácka tak, ako úspešný Róm" - hlása kampaň, ktorá s humorom poukazuje na to, že jediným účinným prostriedkom na boj s extrémizmom a šírením nenávisti je vzdelanie a podpora pre minoritné skupiny obyvateľstva, ktoré sú terčom útokov a predsudkov. "Tohtoročná kampaň je asi najkontroverznejšia, akú sme zatiaľ urobili, je provokatívna," priznala správkyňa združenia, ktoré je presvedčené o tom, že len ak bude v spoločnosti viac úspešných a vzdelaných Rómov, môže efektívne bojovať proti predsudkom a extrémizmu.

"Najväčšie predsudky v našej spoločnosti bránia tomu, aby Rómovia mohli uspieť. A ak chceme viac úspešných Rómov, musíme aj my ich nejakým spôsobom prijať a my pracovať sami so sebou, preto sme išli troška kontroverznou cestou, chceme vyvolať aj diskusiu," povedala pre TASR Kohútiková a na margo kampane zdôraznila: "Nikoho nechceme urážať, ale troška si chceme utiahnuť."



Kampaň poukazuje na pozitívne príklady úspešných detí a mladých ľudí z Divých makov, ktorí aj s podporou darcov mohli rozvíjať svoje danosti. Medzi nimi 18-ročná Dominika Csizmárová, talentovaná študentka bilingválnej sekcie Evanjelického gymnázia v Banskej Bystrici, iniciátora projektu Mladí rómski lídri. Jeho cieľom je vytvoriť skupinu mladých Rómov, ktorí sa stanú vzorovými modelmi pre celú rómsku komunitu na Slovensku. "Chceme vrátiť to, čo bolo dané nám," podčiarkla študentka, ktorá je dôkazom toho, že Rómovia vedia študovať na kvalitných stredných a vysokých školách a sú schopní dosiahnuť dobré výsledky.

Takým príkladom je aj 17-ročný Daniel Bunda, chlapec z rómskej rodiny z Košíc, ktorý študuje na LEAF Academy - Medzinárodnej internátnej súkromnej škole pre budúcich lídrov. Hovorí piatimi jazykmi, okrem iného aj po japonsky. Sám si vymyslel spôsob, ako na svoj študijný pobyt v Japonsku vyzbierať peniaze - na internete urobil crowdfunding, kde s humorom žiadal ľudí, aby "poslali Romáka do Japonska".

"Mladým Romákom by som chcel povedať, aby sa nevzdávali svojej vášne, aj keď nemajú podporu v domácom prostredí," vyhlásil Bunda, ktorý sa do Divých makov prihlásil sám. S príbehmi ďalších odhodlaných mladých Rómov sa môže verejnosť zoznámiť na www.rozplacnacka.sk.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.