RAKÚSKO/ Viedeň, 21.11.2014 SPRÁVY

PUTEREN O JAKHA: Očakávate tanec, spev alebo žobranie? Dokážeme viac!

foto kurier.at

Vo Viedni sa uskutočnila prvá mládežnícka konferencia na tému Anticiganizmus. 70 Rómov z 11 európskych krajín sa stretlo na týždeň vo Viedni, aby sa aktívne zapojili do boja proti diskriminácii. 

70 rómskych osobností z 11 krajín Európy sa stretli rakúskej metropole, aby dali najavo svoj nesúhlas so stereotypným vnímaním Rómov a verejnosti predostreli otázku, či očakávajú od Rómov iba tanec, spev alebo žobranie. Na otázku zároveň aj odpovedali slovami: „Dokážeme viac! Stop anticiganizmu!“

Pod heslom PUTREN LE JAKHA – OTVOR OČI sa tiež uskutočnila tlačová konferencia na tému anticiganizmus. Rómska mládež  na konferencii rozpráva o tejto problematike a potrebe bojovať za svoje práva. Anticiganizmus, ako forma rasizmu podľa nich zasahuje do každodenného života Rómov od najmenších foriem diskriminácie až po vražedné a násilné činy. 

Rómsky holokaust je príkladom anticiganizmu doteraz popieraným napríklad aj českým politikom Tomiom Okamurom, ktorý tvrdí, že koncentračný tábor v Letech u Písku bol iba pracovným táborom a Rómovia tu zomierali na choroby zapríčinené ich kočovným spôsobom života. Dnes stojí na mieste bývalého koncentračného tábora prasacia farma dotovaná EÚ. O probléme informovala aj Gipsy Television. "Namiesto uctenia si pamiatky obetí rómskej genocídy česká vláda zatvára oči a odmieta farmu zrušiť," povedala reportérka Gipsy Television Vera Lacková, ktorá nakrúcala reportáž v Letech u Písku.

Marieta Herfort z Maďarska popisuje prípad v Miškolci, kde Rómovia musia opustiť svoje domy a predávať ich za smiešne ceny a zaviazať sa, že sa na najbližších 5 rokov neukážu v krajine. Rómovia odtiaľ utekajú do Švajčiarska, no ani tu nedostávajú azyl.

"V Macedónsku Rómovia nesmú opustiť hranice štátu na naliehanie západoeurópskych krajín. Na letiskách sú vykonávané prísne hraničné rasové kontroly a 25 rokov po páde berlínskeho múru Rómovia nesmú opustiť svoju krajinu," povedal pre Gipsy Television Mustafa Jakupov.

Rómovia na konferencii dodali, že média sú zodpovedné za šírenie stereotypného vnímania Rómov  a jednoznačne prispievajú k etnickej neznášanlivosti. Konferenciu PUTREN LE JAKHA – OTVOR OČI zorganizovalo Romano Centro a  trvala od 10. do 16. novembra 2014. Účastníci konferencie sa zúčastnili aj pietneho aktu na mieste bývalého koncentračného tábora Lackenbach. Z tzv. „cigánskeho pracovného tábora“ boli Rómovia deportovaní priamo do plynových komôr v Osvienčime. 


CELÚ REPORTÁŽ UVIDÍTE V HIRI



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.