21.05.2019 SPRÁVY

Parlament v prvom čítaní schválil predškolskú výchovu pre všetky deti.

Poslanci Národnej rady posunuli návrh na zavedenie povinnej predškolskej dochádzky pre každé dieťa vo veku 5 rokov do druhého čítania. Zákon môže byť schválený vo finálnej podobe na júnovej schôdzi parlamentu.  

Na Slovensku je počet detí navštevujúcich materské školy vo veku od 3 do 5 rokov nízky. V okruhu marginalizovaných komunít iba každé tretie dieťa sa vie zúčastniť takejto výchovy. V okolitých krajinách EU je povinná predškolská výchova osvedčenou praxou, a má veľmi pozitívny integračný účinok.

„Som nesmierne rád, že si túto tému po vláde osvojili aj poslanci, vnímam to ako ďalší krok v našom trojročnom úsilí dostať každé dieťa do škôlky. Moje hlavné ciele sa nezmenili, stále si myslím, že je potrebné podporiť vzdelávanie detí z marginalizovaných rómskych komunít, najmä na predprimárnej úrovni. V krajine, ako Slovensko, to považujem za absolútny základ dobrého školského systému,“ uviedol Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.


Poslanec NR SR, Štefan Vavrek, hodnotí tento krok aj z pohľadu praxe, ako bývalý učiteľ. Považuje toto opatrenie za kľúčové. „O povinnej škôlke sa rozprávalo už veľmi dlho a teraz ideme konečne urobiť prvý krok. Odmietam, aby niekto rómske deti znevažoval, využíval a vytĺkal si z toho politické body. V mojom okolí robia rodičia pre svoje deti všetko čo je v ich silách.  Toto opatrenie im ich úsilie uľahčí. Konečne budú mať naše deti miesto v škôlke a budú tak mať lepšie podmienky ako mali doteraz. Ďakujem, všetkým, ktorí návrh podporovali a tiež všetkým poslancom a poslankyniam, ktorí za návrh hlasovali,“ uviedol poslanec Vavrek.

Podľa splnomocnenca je potrebné vyriešiť aj kapacitu škôlok, a to dostupnými európskymi aj štátnymi zdrojmi. Dodal, že úlohou samospráv je myslieť možno na dlhšie obdobie, ako je to volebné a to v záujme podpory mladých rodín. O samotných deťoch nehovoriac. Primátor a poslanec NR SR, Peter Antal si myslí, že samosprávy, ktoré pristupujú k práci zodpovedne, nebudú mať problém so splnením povinnosti v rámci zabezpečenia či rozšírenia existujúcich kapacít.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.