18.09.2019 SPRÁVY

Elektrina naozaj zdražie. ÚRSO už povolil nárast cien o 24 percent.

Výrazné zvýšenie cien elektriny je už oficiálne. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví schválil najväčšiemu alternatívnemu dodávateľovi Magna energia zvýšenie cien silovej elektriny. A to až o takmer 24 percent. Cenové rozhodnutie je už právoplatné.

Takmer 60 eur by mala v budúcom roku stáť odberateľov z regulovaného segmentu domácností jedna megawatthodina (MWh) elektrickej energie od alternatívneho dodávateľa Magna energia. Vyplýva to z aktuálneho cenového návrhu, ktorý už schválil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). V porovnaní s týmto rokom, kedy odberatelia za jednu MWh platia necelých 49 eur, zdražie elektrina o takmer 24 percent. Ide o ceny samotnej elektriny ako komodity, teda bez distribučných a ďalších poplatkov. Tie ešte nie sú známe a ÚRSO by ich malo zverejniť v nasledujúcich mesiacoch.

„Dôvodom zdraženia je platné znenie regulačného vzorca. Ten počíta s vývojom cien na energetickej burze v Prahe, pričom rozhodujúcich je prvých šesť mesiacov predchádzajúceho roka. Cena elektriny pre domácnosti v roku 2020 preto bude vychádzať z obdobia medzi 1. januárom až 30. júnom 2019. Pri výpočte cien pre rok 2019  sa tak vychádzalo z ceny 40,49 eur za MWh, pre rok 2020 je to už  51,85 eur/MWh. Znamená to, že elektrina na burze zdražela medziročne o 28 %, čo sa zákonite prejavilo aj v sadzbách pre konečných odberateľov,“ vysvetľuje Martin Semrič, portfólio manažér Magna energia.



Domácnosti, ktoré chcú za elektrinu ušetriť, by mali zvážiť výber neregulovanej variabilnej tarifikácie. Magna energia ju ponúka tým odberateľom, ktorí sú vybavení inteligentným elektromerom, známym pod skratkou IMS. Vďaka nemu je možné spotrebu merať na hodinovej báze a zohľadniť vývoj cien elektriny v rámci jedného dňa. Tá je totiž drahšia v špičke a lacnejšia mimo nej. „Ľudia s variabilnou tarifikáciou dokážu k spotrebe elektriny pristupovať racionálnejšie. To nám umožňuje pre nich nakúpiť elektrinu výhodnejšie. Tento benefit posúvame ďalej koncovým odberateľom. V priemere sme im tak boli schopní ponúknuť až o 5 percent nižšie ceny, než odberateľom z regulovaného segmentu,“ približuje Martin Semrič.

Kto dokáže svoju spotrebu presunúť do lacnejších hodín, dokáže s variabilnou tarifikáciou ušetriť ešte viac. Napríklad tým, že pračku spustí poobede, či cez víkend a nie počas energetickej špičky. To isté platí pre vysávanie, pečenie, či iné na spotrebu náročné úkony. Kým v regulovanom segmente bude stáť jedna MWh podľa cenového návrhu 59,9083 eura bez ohľadu na zvolenú tarifu, počas víkendového popoludnia to bude iba  44,30 eur/MWh. „Takto dokážu odberatelia výrazne ušetriť. Medzi našimi klientami máme aj takých, ktorí si vďaka variabilnej tarifikácii znížili účty aj o tretinu,“ dodáva Martin Semrič.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.