01.02.2019 SPRÁVY

ČESKO: Krajine sa vraj stále nedarí odstrániť segregáciu rómskych žiakov.

Aj u našich západných susedov si nevedia dať rady so segregáciou rómskych žiakov. Česká ombudsmanka Anna Šabatová preto vypracovala zoznam 10 opatrení, ktoré to majú zmeniť. Odborníci ale tvrdia, že jej návrh nie je reálny. 

Rómske a nerómske deti by mali chodiť spolu do materskej školy. Spolu by sa mali vzdelávať aj na základnej škole. To je len časť opatrení, ktoré navrhuje česká verejná ochrankyňa práv Anna Šabatová.

Podľa prezidenta pedagogickej komory sú navrhované riešenia neefektívne. Radek Sárközi tvrdí, že nereflektujú súčasnú situáciu v českom školstve.



Opatrenia, ktoré navrhuje  česká ombudsmanka vidia  učitelia ako neriešiteľný problém s ktorým Česko bojuje už dlhodobo.

Česko je pre segregáciu rómskych žiakov dlhodobo kritizované. Štát v minulosti pre tento problém zmenil aj legislatívu. Odborníci ale tvrdia, že situácia sa k lepšiemu nezmenila.

Viac v reportáži Gerharda Hadiho



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.