27.02.2019 SPRÁVY

BREXIT: Zákon o brexite prešiel hladko v českom Senáte.

foto: vlada.cz

Český Senát v stredu hladko schválil zákon pre prípad tzv. tvrdého brexitu, ktorý má upraviť pravidlá pre britských občanov v Českej republike. 

Briti by v ČR mali mať až do konca budúceho roku rovnaké práva ako občania členských krajín EÚ. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Norma by vstúpila do platnosti v prípade, že by sa Británia s Európskou úniou nedokázali zhodnúť na podmienkach vystúpenia krajiny z EÚ. Dohodu vyrokovanú premiérkou Theresou Mayovou doteraz britský parlament odmietal schváliť.

Českí zákonodarcovia predpokladajú, že ak by zákon začal platiť, zachovajú sa Briti recipročne k českým občanom v Británii. Tá by mala na základe referenda odísť z EÚ 29. marca tohto roku.

Česká Poslanecká snemovňa sa na schválení zákona dohodla v januári a normu prijala už v prvom čítaní. Vzácne sa na ňom zhodla vládna koalícia s opozíciu. Zákon teraz dostane na podpis prezident Miloš Zeman, dodávajú Novinky.cz.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.