10.04.2020 Zaujímavosti

Poznáte všetky symboly veľkonočných sviatkov?

       Veľkonočné vajíčko

Keďže vajíčko obsahuje zárodok života, v mnohých kultúrach je symbolom plodnosti, nového života a vzkriesenia. Tento najstarší symbol znamená životnú silu, narodenie, nesmrteľnosť a vďaka škrupine aj pocit bezpečia. Dôvodom jedenia vajec na Veľkú noc bola aj skutočnosť, že sa nesmeli jesť v pôstnom období. Farbenie vajíčok je najviac späté so slovanskými krajinami. Kedysi sa kraslice farbili najmä červenou, pretože bola farbou slnka, lásky, tepla a radosti. Nikdy sa nemaľovali na modro, lebo to charakterizovalo smútok. Už piaty rok po sebe majú na Slovensku najväčšie veľkonočné vajíčko v obci Lemešany pri Prešove. Aj tento rok tam na námestí stojí obrovská kraslica z polystyrénu ozdobená približne 60.000 vrchnákmi z PET fliaš. Vysoká je 510 centimetrov a váži približne 600 kilogramov.

      Baranček

Symbol baránka ako nevinnosti a boja so zlom sa nachádza už v predkresťanských tradíciách. Baránok bol kedysi aj obetným zvieraťom, často ho ľudia prinášali ako nevinnú obetu za svoje hriechy a to sa prenieslo aj do kresťanskej cirkvi. V kresťanstve je jedným zo symbolov Ježiša Krista a upomienkou na jeho obetu. 

      Zajačik

Zajačik sa objavoval už v pohanských rituáloch oslavujúcich príchod jari. Symbolizuje šťastie, plynutie času, plodnosť, ale aj krátkosť života. 

      Bahniatka

Konáriky s rozkvitnutými ratolesťami vŕby či rakyty sú symbolom života, signalizujú prebúdzajúci sa život na prahu jari. Podľa tradície bahniatka posvätené na Kvetnú nedeľu dokážu rodinu ochrániť pred chorobami a zlom. Tieto rastlinky pripomínajú aj biblický príchod Ježiša do Jeruzalema, kde ho ľudia vítali palmovými ratolesťami.

      Kríž

Kríž je dnes najdôležitejším z kresťanských symbolov, pretože Kristus bol odsúdený na smrť ukrižovaním. Symbol kríža však nevznikol priamo v súvislosti s kresťanstvom, ale je omnoho starší. Poznali ho už starí Egypťania, Číňania aj Kréťania. V chápaní prepojenia božského a ľudského sveta sa stal symbolom večnosti.

      Oheň

Veľkonočná bohoslužba sa začína zapálením veľkonočného ohňa, ktorý symbolizuje víťazstvo Ježiša Krista nad temnotou a smrťou. Od tohto ohňa sa potom zapaľujú veľkonočné sviece. Svetlo je v mnohých kultúrach znamením života.

      Korbáč

Šľahanie zapletenými prútmi patrilo už k magickým tradíciám pohanských národov s cieľom privolania zdravia, plodnosti i sviežosti a na strane druhej vyhnania zlých duchov. V niektorých kultúrach, najmä slovanských sa udržal zvyk šibania korbáčom spojený s polievaním vodou. Najdlhší veľkonočný korbáč na Slovensku uplietli bratia Kováčovci z Horoviec v okrese Púchov. Za necelé dva týždne zhotovili rekordne dlhý korbáč, ktorý meria 106,20 metra.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.