VATIKÁN: Pápež príjme rómskych pútnikov

foto internet

Vatikán/ Bratislava 10. júna 2011 (Gipsy Television/ Daniela Strelková) - Pápež Benedikt XVI. už zajtra príjme vo Vatikáne 1400 rómskych pútnikov. Bude to prvé takéto stretnutie v dejinách cirkvi.

Rómovia, z ktorých dve tretiny budú z Talianska, pricestujú do Ríma osláviť 150. výročie narodenia svojho súkmeňovca španielskeho pôvodu Ceferina Giméneza Malla, ktorého predchádzajúci pápež Ján Pavol II. vyhlásil v roku 1997 za blahoslaveného. Púť zorganizovala Pápežská rada pre pastorálnu starostlivosť.

 

Prijatie sa pravdepodobne uskutoční v hornom poschodí Baziliky svätého Petra, v takzvanej sále Požehnania. Pápežovi bude pri tej príležitosti predstavená katolícka Rómka rakúskeho pôvodu Ceija Stoiková, ktorá bola vo veku deviatich rokov odvezená nacistami do koncentračných táborov. Podsekretár pápežskej rady Gabriele Bentoglio povedal, že stretnutie bude mať mimo politický kontext. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.