05.03.2020 SPRÁVY

VIDEO: Rómovia zo Sačurova žijú v chudobe. Vodu pili aj z potoka.

Foto: Gipsy Television

Obec Sačurov sa nachádza na východnom Slovensku v okrese Vranov nad Topľou. Podľa Atlasu rómskych komunít z vlaňajšieho roka tam žije takmer tisíc Rómov.

Obec Sačurov má podľa Atlasu rómskych komunít 2400 obyvateľov. 40 percent z nich tvoria Rómovia. Väčšia časť týchto obyvateľov žije ale na okraji obci. 

Rómovia v tamojšej osade bývajú v bytovkách a domoch. Keďže nemajú dostatočné vzdelanie, nájsť si prácu je pre nich problém. Ľudia sa sťažujú aj na podmienky v ktorých žijú. Často si ale zato môžu sami. V osade je veľa maloletých detí, ktoré devastujú okolie. Tvrdia to samotní Rómovia - obyvatelia Sačurova.


Pani Lukáčová donedávna používala na varenie vodu z potoka.
Rómovia momentálne používajú vodu zo studne. Bola ale pri nej tabuľa - voda nie je pitná.

Ľudia ale chcú žiť v lepších podmienkach a volajú po zmene. Deklarujú, že ak by sa zmenila ich situácia, čiže ak by mali lepšie bývanie, vodov a alektrinu, aj ich spôsob života by bol iný, lepší. Ľudia sa nebránia aj vyšším poplatkom za služby.

V Sačurove nakrúcal Róbert Hamburgbadžo.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.