Š. KUŽMA: Občan, ktorý nebude schopný zaplatiť pokutu, by si ju mal odpracovať

foto TASR

Bratislava 29. marca 2011 (TASR) - Rodina so šiestimi deťmi, ktorá je odkázaná na sociálne dávky, dostane mesačne od štátu 752,03 eura. Hlava rodiny dostáva 63,07 eura za aktivačné práce, dávka v hmotnej núdzi predstavuje 212,30 eura a príspevky k tejto dávke s rodinnými prídavkami sú 476,66 eura. Ak by sa však hlava rodiny rozhodla predsa len pracovať, ich celkový príjem by dosiahol 821,49 eura.

"Keď sa správa logicky, tak nemá záujem o prácu," upozornil na dnešnej tlačovej konferencii poslanec za SDKÚ-DS Štefan Kužma. Najväčším problémom je tak podľa neho takmer nulová motivácia zamestnať sa.

Zároveň zdôraznil rozdiel príjmu takejto rodiny a priemernej mzdy v Prešovskom kraji, z ktorého sám pochádza. Táto mzda sa totiž nachádza na úrovni 437,76 eura. "To nielen, že nemotivuje k práci, ale vyvoláva to aj sociálne napätie," konštatoval. Kužma tiež upozornil na "zvláštnu" ochranu ľudí v hmotnej núdzi. "Nemožno od nich vyberať pokuty, dlhy, ani spôsobené škody," uviedol. Dodal, že vyplatenie pokút je odložené, kým človek nezačne pracovať. "Oni si musia dať pozor, aby náhodou nezačali pracovať, aby sa na nich toto všetko nezosypalo," konštatoval.

Ako východisko z tejto situácie vidí presadenie potrestateľnosti každého, kto spácha priestupok. "Musíme nájsť spôsob, ako vymôcť škodu," dodal s tým, že presné znenie legislatívy chce prekonzultovať s rezortom vnútra. Podľa neho by však mal každý takýto občan v prípade neschopnosti zaplatiť pokutu si ju odpracovať. Ďalším riešením na zvýšenie zamestnanosti tejto prevažne rómskej skupiny ľudí je rozšírenie uplatnenia aktivačných prác, ktoré sa aktuálne prerokováva v parlamente. "Tak, aby mohli ľudia pracovať nielen pre obec, ale aj samosprávu a vyššie územné celky," uzavrel.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.