Rimavská Sobota, 05.02.2015 SPRÁVY

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nové byty možno pribudnú v dvoch lokalitách

foto internet

Nové byty pre Rómov chce mesto vybudovať na sídlisku Dúžavská cesta, pribudnúť však majú aj nájomné byty pre mladé rodiny.

Na sídlisku Dúžavská cesta, ktoré obývajú predovšetkým ľudia zo sociálne slabších rodín, chce samospráva vybudovať 24 nových bytov. „Práve dnes som rokoval s  dodávateľom, ktorý by postavil byty na Dúžavskej ceste sám, vlastnými silami a prostriedkami. Potrebuje na to len jedno uznesenie mestského zastupiteľstva, že po ukončení stavby mesto tieto byty od neho odkúpi,“ povedal Šimko pre TASR.

Ako dodal, noví nájomníci budú byty mestu splácať po dobu 30 rokov a po tomto období sa stanú ich vlastníctvom. Primátor plánuje zámer predložiť mestským poslancom už na najbližšom zasadnutí vo februári a po prípadnom schválení v zastupiteľstve by už projektu nemalo nič stáť v ceste. „Projektová dokumentácia je pripravená, stavebné povolenie je už vydané a podľa počasia by sa mohlo začať stavať hneď na jar, v marci alebo apríli,“ informoval Šimko.

Nové byty sa pôvodne mali stavať aj na Sídlisku Západ, podľa Šimka však došlo k malej zmene a namiesto nich pribudnú byty na Ulici Školskej. „Mali by vzniknúť rekonštrukciou a prestavbou pravého krídla budovy bývalého internátu Strednej poľnohospodárskej a technickej školy,“ informoval primátor. Na tento zámer dokonca existuje projekt z čias, keď areál internátu ešte patril Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK). V roku 2013 však došlo k zámene, v rámci ktorej mesto získalo budovu internátu výmenou za pozemky pod cestami, ktoré sú vo vlastníctve BBSK. 

Projektová dokumentácia na výstavbu bytov v uvedenej lokalite síce stále patrí BBSK, z dôvodu výmeny majetku sa však preň stala nevyužiteľnou. Mesto by ju ale mohlo využiť a Šimko verí, že kraj ju mestu daruje. „S predsedom BBSK Marianom Kotlebom som sa dohodol, že príslušný návrh pripraví a predloží krajským poslancom. Verím, že ho schvália, keďže spomínaná projektová dokumentácia je samosprávnemu kraju zbytočná,“ konštatoval Šimko.

Primátor zároveň zdôraznil, že byty na Školskej ulici budú určené predovšetkým pre mladé rodiny s deťmi. „Nepripustím, aby sme v centre Rimavskej Soboty vybudovali obdobné sociálne byty pre Rómov, aké sa nachádzajú na ulici Česká,“ povedal primátor. Ako dodal, tieto byty boli postavené v predchádzajúcom období a samospráva má teraz s tamojšími nájomníkmi veľké problémy. „Z tohto dôvodu presadzujem výstavbu bytov pre Rómov na sídlisku Dúžavská cesta, za existujúcimi panelákmi,“ uzavrel primátor.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.