Bratislava, 08.04.2016 SPRÁVY

RAVASZ: Rómovia nesmú byť a ani nebudú okrajovou témou vlády.

foto aktuality.sk

Podľa nového splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, Ábela Ravasza Rómovia nesmú byť a ani nebudú okrajovou témou vlády Slovenskej republiky.

"Je našou zodpovednosťou, zodpovednosťou nás, majority a aj Rómov, aby sme sa navzájom rešpektovali. Máme spoločnú zodpovednosť za túto krajinu. Do spolurozhodovania o zlepšení životnej úrovne Rómov v rómskych komunitách a vytvorení podmienok na lepšiu budúcnosť, prizveme zástupcov Rómov, mimovládne organizácie a obce," uviedol v písomnom vyhlásení nový splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, Ábel Ravasz.

Ravasz tvrdí, že pre jeho úrad to budú kľúčoví partneri, s ktorými bude rokovať o nevyhnutných opatreniach v najkľúčovejších oblastiach. "Chcem vytvoriť medzirezortnú platformu a spoluprácou s kompetentnými ministerstvami, miestnymi samosprávami, vyššími územnými celkami a mimovládnymi organizáciami znižovať chudobu v rómskych komunitách a súčasne znižovať regionálne rozdiely. Ekonomicky silnejšie regióny budú vytvárať viac podmienok pre zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných Rómov a znížia sa sociálne rozdiely. Čo je najpodstatnejšie, programy ,ktoré sa realizujú v obciach, kde sú rómske komunity budú trvalo udržateľné a nebudú si vyžadovať ďalšie finančné investície," uvádza Ravasz vo vyhlásení.

"K Medzinárodnému dňu Rómov želám všetkým Rómkam a Rómom, aby boli hrdí na to, že sú Rómovia a príslušníkmi rómskej národnostnej menšiny. Rómkam a Rómom v chudobných rómskych komunitách odkazujem, že vláda bude aktívna v nastavovaní a prijímaní opatrení, ktoré im vytvoria podmienky na lepší život a život novej rómskej generácie," dodal nový splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.