Bratislava, 18.03.2016 SPRÁVY

POLLÁK: Poslal vznikajúcej vláde odporúčania. Chce, aby ich zapracovali do svojho programového vyhlásenia.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, Peter Pollák poslal predsedom štyroch politických strán, ktoré vytvoria vládu, odporúčania ako by mali riešiť problémy Rómov.  

Peter Pollák chce, aby nová vláda zapracovala jeho požiadavky do pripravovaného programového vyhlásenia. Svoju výzvu poslal lídrom strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť. 

„Budúca vláda má dostatok zdrojov na riešenie tohto problému. Európska únia vyčlenila do konca roka 2020 380 miliónov eur. Nová vláda by tieto zdroje mala využiť zodpovedne, na projekty, ktoré zmenia osady a obce, kde žijú Rómovia. Ignorovaním problémov stoviek obcí, ktoré denne zápasia s problémami v rómskych komunitách vytvárame pôdu pre nárast radikálnych a extrémistických skupín v krajine," uviedol Pollák v písomnom stanovisku.

Toto sú Pollákove odporúčania

- predškolská výchova, celodenný výchovný systém

- boj proti neoprávnenému zaraďovaniu rómskych detí do špeciálnych ZŠ

- povinná 12 ročná školská dochádzka

- podpora sociálnych podnikov

- celoštátne uplatnenie sociálneho aspektu vo verejnom obstarávaní pri zákazkách podporených zo štátneho rozpočtu alebo štrukturálnych fondov, ktorým by sa na trh práce zaradili dlhodobo nezamestnaní

- vysporiadanie pozemkov pod obydliami v rómskych osadách

- svojpomocná výstavba nízkoštandardných bytov za priamej účasti ľudí žijúcich v rómskych komunitách

- prístup k pitnej vode pre každého občana Slovenskej republiky

- rómske občianske hliadky

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.