21.09.2017 SPRÁVY

Most-Híd navrhuje zriadenie vzdelávacích centier pre národnostné menšiny.

ilustračné foto GTV, TASR

Tím štátneho tajomníka Ministerstva školstva Petra Krajňáka (Most-Híd) vypracoval dokument v oblasti vzdelávania a výchovy, v ktorom hovoria o výhodách vzdelávacích centier.

Išo by o spojenie rôznych vzdelávacích inštitúcií do jedného zariadenia. Tento krok podľa Mosta-Híd zabezpečuje jednotný manažment vzdelávacích procesov, efektívnejšie nakladanie s financiami, ako aj plynulý prechod cez vzdelávací systém. Centrá majú byť podľa Mosta-Híd prínosom najmä pre deti, ktoré by chceli navštevovať školy s vyučovacím jazykom národnostných menšín.

Koaličný Most-Híd tvrdí, že návrh na zriadenie vzdelávacích centier vychádza z výsledkov prieskumu, v ktorom zmapovali mienku predstaviteľov materských, základných a stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským.

„Výsledky jednoznačne ukazujú, že v súčasnosti vo viacerých lokalitách chýbajú špecifické zariadenia, a to najmä škôlky, stredné odborné školy, alebo základné umelecké školy. Vytvorením vzdelávacích centier chceme pomôcť a eliminovať tie nedostatky, na ktoré respondenti poukázali. Výhody tohto riešenia poznáme aj z praxe. Ponúkajú komplexné riešenie nielen v oblasti školstva ale aj v oblasti rozvoja regiónov. Z dlhodobého hľadiska vidíme príležitosť v spojení rôznych typov škôl na základe konkrétnych potrieb danej obce a lokality,“ konštatoval Peter Krajňák.

Pre podporu vzniku vzdelávacích centier strana Most-Híd pripravila metodický dokument, ktorý by mal ozrejmiť podmienky vytvorenia týchto inštitúcií.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.