Bratislava, 07.03.2016 SPRÁVY

Kotleba v parlamente! Oravec povedal čo teraz hrozí Rómom.

foto noviny.sk

Politická strana extrémistu Mariána Kotlebu bude mať v parlamente 14 kresiel. Vo voľbách totiž získala 8,04% hlasov oprávnených voličov. Aké následky môže mať jeho pôsobenie v Národnej rade sme sa pýtali Laca Oravca z Nadácie Milana Šimečku.

Marian Kotleba sa narodil 7. apríla 1977 v Banskej Bystrici. Vyštudoval učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov na Fakulte prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a v roku 2013 ekonómiu na rovnakej škole. V rokoch 2001 až 2012 bol zamestnaný ako učiteľ na Športovom gymnáziu v Banskej Bystrici.

Kotleba sa stal v roku 2003 vodcom ultranacionalistického hnutia Slovenská pospolitosť - Národná strana, ktoré slovenský najvyšší súd v roku 2006 rozpustil. Skupine pravicových radikálov na čele s Kotlebom sa následne podarilo ovládnuť Stranu priateľov vína.

Následne ju premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko a kandidovali s ňou v slovenských parlamentných voľbách v roku 2010, ale ziskom hlasov zostali hlboko pod päťpercentným limitom. S rovnakým výsledkom skončila LS NS vo voľbách o dva roky neskôr.



Kontroverzný program strany

Podľa predvolebných prieskumov mala ĽS NS blízko k päťpercentnej hranici, ktorej zdolanie je podmienkou pre vstup do NR SR.

ĽS NS vo svojom programe sľúbila okrem iného nastolenie "poriadku s parazitmi v osadách" a ochranu ľudí pred "cigánskym terorom", odmietla imigrantov, chce presadiť vystúpenie Slovenska "zo zločineckého paktu NATO" a vypísanie referenda o vystúpení krajiny z EÚ.

Voči ĽS NS sa po zverejnení čiastkových výsledkov volieb vymedzili najsilnejšie strany vrátane Slovenských národnej strany, ktorej bývalý predseda Ján Slota sa stal známy svojimi výpadmi voči Rómom či Maďarom. Naproti tomu nový predseda SNS Andrej Danko zvolil umiernené slová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.