Bratislava, 13.01.2017 SPRÁVY

DOTÁCIE: V pondelok je uzávierka pre Kultúru národnostných menšín.

foto Gypsy Fest

16. januára je uzávierka dotačného programu Kultúra národnostných menšín 2017. Program spadá pod gesciu Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.

Každý, kto sa chce uchádzať o dotáciu zo štátneho rozpočtu musí najprv projekt zaregistrovať v elektronickom systéme Úradu vlády. Vytlačený projekt je tiež potrebné poslať Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny vrátane všetkých potrebných príloh.

Na čo by ste nemali zabudnúť sme sa opýtali Aleny Kotvanovej, riaditeľky kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.

Žiadatelia po novom musia k projektu priložiť aj také doklady, ktoré v minulosti nebolo potrebné, o aké ide?

Jedná sa o dva dokumenty a to originál alebo úradne overenú kópiu potvrdenia miestne príslušného colného úradu, nie staršiu ako tri mesiace, že žiadateľ nemá daňové nedoplatky spotrebných daní podľa osobitných predpisov po lehote splatnosti. Druhým dokumentom je originál alebo úradne overená kópia výpisu z registra trestov, nie staršiu ako tri mesiace, že žiadateľ nemá uložený trest zákazu prijímať dotácie alebo subvencie a nemá právoplatne uložený trest zákazu prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov Európskej únie.

Súčasťou projektu musia byť aj iné dokumenty. V prípade občianskych združení sa niečo zmenilo?

V snahe vyjsť v ústrety žiadateľom Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny mnohé zo vznesených požiadaviek zo strany národnostných organizácií a členov výboru v pripravovanej výzve zohľadnil a zapracoval viacero pozitívnych zmien, ktoré so sebou prinesú pre žiadateľov odľahčenie administratívnej záťaže. Ide najmä o nasledovné zmeny. V prípade dokladu, ktorý identifikuje štatutárneho zástupcu žiadateľa bude žiadateľ po novom predkladať kópiu dokladu, ktorým bol štatutár ustanovený do funkcie (menovací dekrét, osvedčenie o zvolení) a čestné vyhlásenie štatutárneho zástupcu, že mu táto funkcia stále trvá. Nie je potrebné zvolávať Valné zhromaždenie a podobne, stačí len potvrdenie samotného štatutárneho zástupcu.

Každý projekt musí mať odborného garanta. Doteraz bolo vždy potrebné doložiť k projektu jeho čestné vyhlásenie. Platí táto podmienka aj tento rok?

Žiadateľ nepredkladá originál čestného vyhlásenia garanta o participácii na projekte. Napriek tomu v systéme zostane garant zachovaný a žiadateľ ho bude musieť do systému uviesť, takže členovia komisie naďalej uvidia, kto je garantom projektu.

Žiadatelia o dotáciu môžu v získať peniaze aj na poštovné, stravu a občerstvenie. Vždy to však bolo podmienené percentuálnym podielom z pridelenej dotácie.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny akceptoval požiadavku národnostných menšín na navýšenie úhrady výdavkov na poštovné zo sumy pridelenej dotácie z pôvodných 5 % na 10 %. Rovnaké navýšenie došlo aj pri výdavkoch spojených so stravou a občerstvením pre priamych účastníkov podujatia.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.