ČIERNA NAD TISOU: Neprispôsobiví Rómovia opustili nájomné byty

foto Gipsy Television

Čierna nad Tisou 28. júla 2011 (TASR) - Päť rómskych rodín dnes v Čiernej nad Tisou na Školskej ulici opustilo po vzájomnej dohode s vedením mesta nájomné byty. Ako uviedol referent správy majetku mesta Miroslav Lőrincz vypratanie bytov bolo nevyhnutné z toho dôvodu, že bytovky na tejto ulici sú zdevastované a ohrozujú životy ľudí, ktorí sa tam zdržiavajú.

„Dve rodiny mali dlhy na nájomnom, ďalšie tri rodiny sú neprispôsobivé a ani nemali žiadnu nájomnú zmluvu," povedal Lőrincz. Podľa odhadov mohlo ísť v tomto prípade asi o 50 ľudí. Primátorka mesta Marta Vozáriková potvrdila, že rodinám, ktoré opustili byty poskytlo mesto nákladný automobil a ponúklo im, že osobné veci a nábytok im odvezú tam, kam to budú potrebovať. Zväčša by sa mali nasťahovať k svojim príbuzným pravdepodobne mimo mesta Čierna nad Tisou. „Mesto im nevie zabezpečiť lepšie podmienky, pretože nemáme ďalšie nájomné byty," prízvukovala primátorka. Dodala, že dnes opustili byty rodiny, na ktoré malo mesto neustále sťažnosti a polícia tam musela často zasahovať pre obťažovanie ostatných obyvateľov. „Mesto podá aj trestné oznámenie za devastáciu majetku," potvrdila Vozáriková s tým, že vypratávanie bytoviek bude pokračovať. „Tri zo štyroch týchto bytoviek bude treba zbúrať," dodala.


Splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Miroslav Pollák považuje za vhodné, aby orgány samosprávy akékoľvek riešenia, ktorých dôsledkom je alebo bude deložovanie, nútené vysťahovanie či vypratanie obydlia alebo pozemkov konzultovali s Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity. „Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity ako poradný orgán vlády je ochotný poskytnúť potrebnú súčinnosť pri riešení problémov týkajúcich sa rómskych komunít a navrhnúť mestám a obciam potrebné opatrenia," uvádza sa v stanovisku, ktoré Úrad splnomocnenca poskytol TASR.


Zhodou okolností sa dnes vypratávanie bytov týkalo rodín, ktoré sa v utorok (26.7.)zúčastnili na útoku voči futbalistom počas ich tréningu. Košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová potvrdila, že trebišovský policajný vyšetrovateľ obvinil z trestných činov ublíženia na zdraví a výtržníctva troch mužov vo veku od 15 do 29 rokov a z prečinu výtržníctva 38-ročnú ženu. „Títo s ďalšími doposiaľ nestotožnenými osobami po predchádzajúcej slovnej hádke na futbalovom ihrisku na Letnej ulici v Čiernej nad Tisou drevenými palicami fyzicky napadli dvoch miestnych mužov vo veku 16 a 28 rokov. Jeden z útočníkov 16-ročného mladíka udrel palicou do hlavy. Ten po údere spadol na zem, kde ho kopali a udierali rukami," povedala Mésarová. Podľa lekárskej správy mu spôsobili zranenia s dobou liečenia 56 dní. Staršiemu poškodenému mužovi po fyzickom útoku spôsobili zranenia s dobou liečenia 14 dní. „Dvaja obvinení muži boli umiestnení do cely policajného zaistenia s návrhom na väzobné stíhanie. Obvinená 38-ročná žena je stíhaná na slobode. Po obvinenom 15-ročnom tínedžerovi polícia pátra," spresnila Mésarová.


Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity na základe prvých informácií, ktoré má k dispozícií, odsudzuje napadnutie futbalových dorastencov na ihrisku v Čiernej nad Tisou a neospravedlňuje takéto násilné konanie. „Medzi Rómami v meste Čierna nad Tisou žijú aj neprispôsobivé rodiny, ktoré narúšajú spolužitie nielen s obyvateľmi majority, ale aj inými Rómami a svojim správaním narúšajú bezpečnosť a poriadok v meste," uvádza sa v stanovisku.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.