05.05.2017 SPRÁVY

Á. RAVASZ: Chcú obmedziť predaj toluénu.

ilustračné foto internet

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity chcel docieliť zmenou legislatívy zákaz predaja toluénu v obchodoch. Teraz však prišiel s tým, že to nie je potrebné. Na Slovensku totiž platí európske nariadenie Reach.

Toto nariadenie zakazuje predajcom predať toluoén, alebo lepidlo či sprejový náter s koncentráciou takejto látky tým ľuďom, ktorí toluén nepotrebujú k práci. Predajcom v opačnom prípade musia predložiť živnostenský list alebo výpis z obchodného registra.

„Zistili sme, že predajcovia často nemajú správne informácie o právnej úprave predaja toluénu. Pritom by stačilo riadiť sa platnou európskou normou a problém máme vyriešený. Podľa spomínanej právnej úpravy bežný človek už nemá mať jednoduchý prístup k toluénu, ale pri kúpe musí predložiť živnostenské oprávnenie, ktoré dokazuje, že sa venuje činnosti, pri ktorej potrebuje túto látku," povedal na dnešnej tlačovej besede splnomocnenec vlády pre rómske komunity, Ábel Ravasz.

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity preto chce distribuovať do problematickcýh miest a obcí informačné letáky, ktoré by nato upozorňovali predajcov.

"Pripravili sme informačný materiál pre predajcov a verejnosť, a do obcí s toluénovou epidémiou posielame ľudí z našich regionálnych kancelárií, aby informovali predajcov o zákonnej úprave. V prípade pretrvávania predaja toluénu nevhodným osobám už pristúpime k striktnejšej kontrole, pričom za porušenie povinnosti je možné uložiť pokutu až do výšky 99 500 EUR,“  uviedol Ábel Ravasz.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.