RUMUNSKO: Basescu obvinil bývalého kráľa zo zodpovednosti za holokaust

foto presidency.ro/ Traian Basescu

Bukurešť 23. júna 2011 (TASR) - Rumunský prezident Traian Basescu obvinil bývalého kráľa Michala I. zo zodpovednosti za holokaust v Rumunsku, pričom ho nazval "ruským lokajom".

Basescu v stredu večer v rozhovore pre televíznu stanicu B1 uviedol, že bývalý monarcha, ktorý v októbri oslávi 90 rokov, by mal byť považovaný za zodpovedného za smrť približne 280.000 rumunských židov a 11.000 Rómov počas režimu profašistického diktátora Iona Antonesca. Maršál Antonescu bol premiérom Rumunska v rokoch 1940-44 a v roku 1946 ho komunisti popravili za vojnové zločiny. Kráľ Michal I. po komunistickom prevrate z decembra 1947 abdikoval a emigroval do Švajčiarska.


Basescu označil Michalovu abdikáciu za akt "vlastizrady". Michal I. je jedným z mála žijúcich vodcov z čias 2. svetovej vojny. So židovskou komunitou udržiaval počas svojej vlády dobré vzťahy, pripomína tlačová agentúra AP.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.