Maďarsko: Národný úrad vyšetrovania uzavrel vyšetrovanie vrážd Rómov

Budapešť 9. augusta 2010 (TASR) - Maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI) uzavrel vyšetrovanie série útokov a šiestich vrážd Rómov, ktorá sa začala v júli 2008. Polícia navrhla vzniesť obvinenie voči všetkým štyrom zadržaným podozrivým, oznámil dnes v Budapešti pred novinármi poverený riaditeľ NNI Zoltán Csizner

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI pri tejto ojedinelej sérii trestných činov nielen v Maďarsku, ale aj v celej Európe, bolo na deviatich miestach vystrelených dovedna 78 nábojov, na siedmich miestach hodili celkovo 11 zápalných fliaš. Pri útokoch zahynulo šesť ľudí, medzi nimi jedno dieťa. Päť ľudí bolo ťažko zranených, aj medzi nimi bolo jedno dieťa. Podľa vyšetrovateľov útočníci ohrozili zdravie dovedna 55 ľudí.

 

Ako zdôraznil Csizner, séria trestných činov bola ojedinelá aj preto, lebo na rozdiel od doterajších nešlo o sexuálny či majetkový motív, ale motívom bolo vraždenie. Cieľom páchateľov bola pomsta na základe niekdajších príkorí zo strany Rómov a vyvolanie strachu. Dodal, že obete nemali nič spoločné s dávnejšími konfliktami páchateľov. Miesto útoku vyberali vrahovia podľa toho, kde sa krátko predtým udialo niečo, čo vyvolalo rozruch v spoločnosti. Medzi kritériami, podľa ktorých volili miesto činu, bola možnosť rýchleho úniku, aby útok bol čo najmenej rizikový. "Obete nemali s útočníkmi nič do činenia, jednoducho bývali na takýchto miestach," povedal Csizner.

 

Šéf kriminalistického oddelenia NNI András Tóth v tejto súvislosti povedal, že strieľali traja páchatelia, štvrtý podozrivý bol iba na posledných dvoch miestach, aj to iba ako vodič. Pri sérii násilných trestných činov namierených voči Rómom bolo od júla 2008 zranených 49 osôb, šiestich zavraždili. Najvážnejší prípad sa stal 22. februára 2009 v obci Tatárszentgyörgy, kde na dom rómskej rodiny hodili Molotovov koktail. Útočníci následne zastrelili muža a jeho päťročného syna, ktorí unikali pred plameňmi. Šesťročné dievčatko vtedy utrpelo ťažké zranenia. Posledný prípad sa stal 3. augusta 2009 v obci Kisléta, kde zastrelili 45-ročnú Rómku a jej 13-ročnú dcéru vážne zranili.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.